Ahir, 30 de maig, Marta Selva i Anna Solà, codirectores de la Mostra, i Marta Nieto, programadora, van presentar davant la premsa el programa La Mostra a la Filmoteca, que tindrà lloc del 6 a l’11 de juny. Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, també present durant la roda de premsa, va posar en relleu la gran sintonia de programació entre la Mostra i la Filmoteca, durant aquests 25 anys, en què aquesta darrera ha estat una de les seus en gairebé totes les edicions. 

Esteve Riambau obria la roda de premsa, tot felicitant els 25 anys de trajectòria i “sintonia en línies de programació”, compartides amb la Mostra. Tot seguit, Anna Solà agafava el 1993 com a punt de partida, any en què va tenir lloc la primera edició de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i, en breus minuts, feia un recorregut per allò que ha estat tasca continuada durant aquest quart de segle, rescatar el cinema de les pioneres – feina compartida amb la Filmoteca pel que fa a recerca i restauració de materials fílmics – així com la voluntat de ser un espai per visibilitzar noves estètiques, ruptures de motlles a les que calia posar-hi l’atenció. En el fil d’aquesta darrera idea, la Mostra ha estat una plataforma de descoberta per a moltes cineastes a qui volgudament ha acompanyat, essent un testimoni del seu creixement com a autores. Marta Selva seguia la presentació i recollia una de les altres línies de treball de la Mostra: ser l’espai per aglutinar els feminismes, sempre amb la complicitat d’entitats ciutadanes com Ca la Dona o La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, entre moltes altres sinergies. Selva també va posar l’accent en la comesa de recopilació de dades que la Mostra ofereix en consulta oberta a l’arxiu en línia. Marta Nieto desgranava les propostes del programa de juny d’aquesta 25a edició,  consultable a La Mostra a la Filmoteca / Cinema fora de lloc.

Fins al moment, la Mostra ha acollit l’obra de 804 realitzadores amb més de 1.100 films de més de 100 països diferents. Ha convocat a 105.000 espectadors i espectadores. Ha ofert més de 130 programes específics sota el paraigua de retrospectives, homenatges i monogràfics, amb un total de 568 films. I ha generat 22 publicacions, 3 en paper, 18 en edició en DVD i 22 films inscrits al catàleg Mostra Distribucions.

L’acte va comptar amb la col·laboració de Moritz Barcelona, present en la celebració posterior compartida amb els i les periodistes assistents. Esteve Riambau ens va encoratjar a arribar a la 50a edició. Potser li prendrem la paraula.

 

Fotografies d’Elena Hunter.