Durant el mes d’agost s’ha pogut veure a l’auditori del CCCB una selecció d’El vídeo del minut que commemorava els 20 anys d’aquest arxiu audiovisual experimental.

Al llarg de 20 convocatòries, el projecte El vídeo del minut ha confegit un arxiu audiovisual experimental de més de 400 peces filmades per dones de tot el món que han agafat la càmera per tal d’enregistrar aquells aspectes de la seva realitat que les signifiquen. Els espais propis, els límits, els plaers, les molèsties, les revolucions, els excessos, els amors, els trànsits…

Els temes proposats cada any han revelat discursos que celebren l’heterogeneïtat de les vivències femenines, discursos gens disposats a pactar amb la pretesa universalitat androcèntrica. Són imatges indisciplinades que confabulen i construeixen una resistència interior, però també col·lectiva.

La selecció que commemora els 20 anys d’El vídeo del minut s’ha articulat en cinc capítols: 1) Provocació oral 2) Cures i descurades 3) La fi del conte 4) D’un cos ençà i 5) Ocupar el món: amb la cadira a la fresca. Aquests cinc espais generen ponts i dibuixen valls, altiplans i barrancs entre diversos vídeos, tot organitzant una possible vista orogràfica de l’arxiu del projecte i fent de finestra audiovisual a la rebel·lia femenina.
***
El vídeo del minut es va crear el 1997 a Barcelona per Drac Màgic – Mostra Internacional de Films de Dones. Actualment es convoca des de TRAMA (Coordinadora de muestras y festivales de cine, vídeo y multimedia realizados por mujeres), que integra col·lectius de diverses ciutats de l’Estat espanyol.