Els IV Manifestos Fílmics Feministes arriben a Tabakalera. Mostra Internacional Films de Dones de Barcelona

La quarta edició dels Manifestos Fílmics Feministes arriba a Tabakalera (Sant Sebastià). Aquest programa, que estarà presentat per Marta Nieto i Marga Almirall, el composen obres del cinema feminista que a través de l’assaig, la punk-paròdia, el documental creatiu, la ficció i el cinema experimental fan servir el riure com a estratègia per transgredir el sistema patriarcal i proposar alternatives. La desobediència comença amb una rialla i aquesta sessió, no serà menys.

 

22 de febrer | 19:00h

La carcajada de la medusa
Marta Nieto i Marga Almirall, Espanya, 2018 (20′) VOSE

Què posen en joc les rialles de les dones? En un context de discursos socials, econòmics i històrics eminentment falocèntrics, la crítica cinematogràfica feminista i el cinema dirigit per dones han estat i són eines polítiques per reivindicar una altra història del món (i del cinema), des d’una perspectiva feminista, alliberadora, irreverent, divertida, desobedient i, sobre tot, amb molt d’espai per al plaer.

Older Women and Love (Las mujeres mayores y el amor)
Camille BillopsJames Hatch, Estats Units, 1987 (27′) VOSE

A partir de diverses entrevistes i ficcionalitzacions, Camille Billops i James Hatch construeixen un film, gens mancat de radicalitat i sentit de l’humor, al voltant de les actituds que sovint desperten les relacions afectives i sexuals entre dones grans i homes joves. La parella realitzadora, involucrada als dos cantons de la càmera, mobilitza un elenc multiracial que protagonitza declaracions aparentment càndides però de gran poder subversiu. Una rialla desafiant als mandats socials.

History of the World According to a Lesbian (Historia del mundo según una lesbiana)
Barbara Hammer, Estats Units, 1988 (17′) VOSE

De la caverna de Plató al post-punk, aquest film traça línies entre diverses referències de dones que estimen dones, de la prehistòria al món contemporani, amb l’acompanyament musical i sarcàstic del quartet lèsbic dels anys 50, Sluts from Hell.

 

10 de març | 19:00h

The Gold Diggers (Buscafortunas)
Sally Potter, Gran Bretanya, 1983 (89′) VOSE

Film representant del cinema feminista dels primers anys 80, tant per la seva estructura experimental com pel plantejament radical dels seus continguts. Cerebral, brechtiana i plena de seqüències de magnífica ironia, aquest film va ser descrit per un periodista britànic com “una sessió de tortura feminista”. Una comptable negra que fa massa preguntes sobre els números del poder i una starletrossa i bella, cansada de ser la reina del ball, es troben en un film que qüestiona el rol de les dones en tant que icones cinematogràfiques i busca una nova memòria per a les heroïnes del cel·luloide.

 

14 d’abril | 19:00

De stilte rond Christine M. (Cuestión de silencio)
Marleen Gorris, Països Baixos, 1982 (92′) VOSE

El film debut de la carrera de Marleen Gorris es va convertir instantàniament en un clàssic feminista. Tres dones, desconegudes entre elles, es veuen involucrades en un delicte. Al llarg del seu processament i dels exàmens psicquiàtrics corresponents es posaran en evidència les arrels veritables del seu crim. Un film on no hi apareixen somriures complaents, sinó rialles sonores i irreverents.

 

Programa coproduït amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i Tabakalera.