El programa Pensadora de la 27a edició de la Mostra, està dedicat a la figura de DeeDee Halleck, agitadora audiovisual que al llarg de la seva vida ha repensat els mitjans a través de contrapropostes que recuperen la potencialitat crítica d’aquests. Es celebrarà a partir del 23 de març a La Bonne, Centre de Cultura de Dones.

27ª Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

 

“DeeDee ens fa creure que tot és possible” Amy Goodman, presentadora del programa global de notícies Democracy Now!.

 

“Heroïna dels mitjans”, DeeDee Halleck és una activista audiovisual de renom internacional, dedicada al vídeo, la ràdio i els mitjans participatius en línia i comunitaris, alhora que milita apassionadament per la seva democratització. Durant quatre dècades ha contribuït com a cineasta, professora i activista a implantar les noves tecnologies (el home vídeo, la televisió per cable, en línia i per satèl·lit) al cor dels moviments socials i activismes inspirant generacions de persones dedicades a la investigació i la defensa dels mitjans alternatius.

Halleck veu els mitjans electrònics com a poderoses maneres d’incidir de forma participativa en la democràcia, tant en el producte com en el procès i ha estat incessant en la persecució del seu propòsit de millorar l’accès a la producció i a la recepció dels mitjans. Paper Tiger TV (PTTV), Deep Dish TV (DDTV) i el primer centre de mitjans de Seattle, les seves emblemàtiques iniciatives de mitjans comunitaris, han gaudit d’un èxit increïble i exemplifiquen la seva visió i el seu compromís amb els mitjans alternatius. PTTV, per exemple -un col·lectiu participatiu de vídeos compartits, desenvolupat a principis dels anys 80 i que actualment funciona en línia-, experimenta amb el vídeo com una manera de desafiar el control corporatiu dels mitjans dominants per comunicar qüestions, idees i moviments arreu del món. De forma similar DDTV, la primera xarxa de televisions de base comunitària dels Estats Units, treballa a través de formes de fer i distribuir televisió noves, democràtiques i apoderadores. La xarxa, disponible a través d’Internet i de diferents canals de cable, ha produït i distribuït al voltant de 500 hores* de programes televisius que posen a prova les “supressions de consciència” dels grups de mitjans, donant veu a artistes, activistes i comunitats.

Un cop retirada de la docència a la Universitat de Califòrnia, Halleck segueix en contacte estret amb activistes de mitjans de tot el món i continua produïnt continguts per DDTV. Segueix sent una figura prominent de l’àmbit de la comunicació participativa i dels mitjans de comunicació de la ciutadania.

Font: The University of Queensland

*Informació actualitzada amb les dades del web de DDTV