El passat 6 de juny Claire Simon va impartir la master class Tens una història entre mans? on va parlar al públic assistent de la particular manera amb què s’aproxima a les històries mitjançant el seu cinema.

Tant en la ficció com en el documental, la filmografia d’aquesta antropòloga de la imatge té una dimensió topogràfica primordial. Els boscos parisencs, els plannings familiars francesos, els carrers de Niza, el pati d’una escola o La Fémis…, a cada espai li corresponen unes històries, que en ser evocades per les persones que transiten i habiten aquests indrets, s’universalitzen, ressonant en l’interior de qui té la sort de creuar-se amb un dels seus films. Ella recorda la importància de l’actitud d’escolta de qui es situa darrere la càmera, de la necessitat de projectar-se en les històries que porten els personatges que convida a entrar dins la pel·lícula.

El cine-trance -un terme que demana prestat a Jean Rouch- és l’altre ingredient de la fòrmula màgica del seu cinema documental: una alquímia que produeix quan combina els elements precisos per a invocar en el quadre les veritats de les persones amb qui parla. Simplifica la seva tasca com a cineasta en la creació d’un marc de possibilitat que permet sorgir aquest estat que, com va explicar, és fruit del compromís de tot l’equip participant amb l’experiència comuna i amb l’objectiu perseguit. La transparència, doncs, i la voluntat d’anar a una és clau en aquest tipus de processos.

D’aquestes qüestions es deriva la postura de Simon davant la intencionalitat: “l’ideal és fer un film que prescindeixi d’intencionalitat, per a què qualsevol cosa pugui passar en directe”. L’elecció de la noció de lloc com a incident provocador i eix transversal de les històries forma part de les estratègies d’aquesta directora per sortejar l’egocentrisme que sovint impregna les creacions.

És precisament de la fidelitat a aquest principi que es deriva un cinema honest i fascinant, com un instant de veritat en el transcurs d’un dia qualsevol.

 

La master class forma part del programa Claire Simon: les hores del pati, que va tenir lloc entre el 5 i el 8 de juny de 2019 en el marc de la Mostra de primavera i estiu a La Bonne. Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.