Barbara Hammer és, juntament amb Agnès Varda i Carolee Schneemannn, una de les tres realitzadores a qui la present convocatòria del Projecte Arxipèlag proposa retre homenatge a través de peces audiovisuals, fotografies, memes, gifs o textos, fins el 30 de setembre de 2019.

Psicòloga, directora de cinema i activista lesbiana i feminista, Barbara Hammer va dedicar cinquanta anys de la seva vida a visibilitzar la identitat lesbiana a través del cinema.

“Vaig decidir que introduiria la meva vida a les pel·lícules per a que, almenys, la vida d’una lesbiana fou coneguda en el segle XX.”

Al 1974 va filmar Dyketatics, una de les primeres pel·lícules lesbianes de la història, que exemplifica el treball dels seus primers anys. El desig i el nus femenins es representen aquí des d’un erotisme allunyat dels cànons del cinema eròtic heterosexual de l’època. Així, Hammer es serveix de la natura, el paisatge californià o els efectes de la llum sobre els cossos nedant al riu, per deixar un registre a les generacions futures de les particularitats i l’experiència lèsbica.

Més endavant va començar a experimentar amb els llenguatges fílmics des de la manipulació de la imatge, la distorsió del so, les relacions entre so i visuals, l’apropiacionisme…; per expressar la construcció de la identitat lesbiana a través de la cultura, la història o el llenguatge, com es pot veure a Tender Fiction.

La seva filmografía, composada per una setantena de curtmetratges i nou llargmetratges documentals i assagístics, és una celebració sincera de la vida i dels plaers del cos, l’amor i les cures.

Barbara Hammer, com un martell és la sessió que la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona li va dedicar durant el mes de juny.