El programa Revelades. Dones a la Escuela Oficial de Cinematografia (EOC) 1952-1966 inverteix les lògiques de programació, convertint en objecte d’estudi als vestigis d’un cinema potencial i no al resultat d’una obra consagrada. Respon d’aquesta manera a una de les principals preocupacions de la Mostra: la de la construcció de la memòria a partir de l’arxiu.

Colze a colze amb la Filmoteca Española i amb la investigadora Sonia García López al capdavant, ha estat possible programar una sèrie de peces reveladores -per elles mateixes i pel que el seu context aporta a la comprensió d’un temps històric- que gairebé no s’havien vist més enllà dels murs de la EOC, tret d’algunes excepcions. Documents audiovisuals que són rareses durant l’Espanya franquista, pel fet d’haver estat realitzats per dones, que ens permeten aproximar-nos a les realitats de la situació de les dones entre els anys 40 i els 70, tant dins com fora de l’àmbit educatiu. A través d’ells, i la comprensió del context històric on van ser produïts, podem entendre millor els clarobscurs de la història del que es coneix com el Nou Cinema Espanyol, i d’allò que en molts casos es va deixar al pap.

La Mostra dona les gràcies al públic per la seva assistència, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona per tot el suport prestat i a Sonia García López i a la Filmoteca Española per fer possible aquest programa.

 

Fotografies: Elena Hunter