El panorama ha canviat molt des del dia què es va presentar la primera edició de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFDB) al cinema Aquitania, antiga seu de la Filmoteca de Catalunya. Aquella primera programació va esdevenir la pedra angular de les edicions futures. Al 1993 les estrenes de pel·lícules dirigides per dones eren minses. Per sort i gràcies a les lluites dels feminismes cinematogràfics, avui podem dir que estem en camí de normalitzar la presència de cinema creat per dones als espais d’exhibició. Els principis que van motivar la creació de la Mostra, tot i això, continuen vigents i són més necessaris que mai: configurar espais des d’on compartir les experiències i els coneixements del cinema de dones, defensar formats fora de les lògiques patriarcals competitives i exaltades, rescatar les altres històries del cinema…

La 30a MIFDB tradueix aquestes guies en una proposta de programació festiva, que es desplegarà entre els mesos de març i desembre de 2022:

La publicació Un trajecte pels feminismes fílmics. 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, escrita per les cofundadores de la Mostra Marta Selva i Anna Solà i editada per l’Ajuntament de Barcelona, és una d’aquestes propostes. El llibre fa un recorregut per aquest període parant especial atenció en la manera en què, al llarg de les edicions, la Mostra i el moviment feminista s’han retroalimentat, filtrant idees en els continguts i en la forma de les programacions.

El treball amb les genealogies és una manera de cartografiar que ens ajuda a situar-nos i, alhora també ens dona l’oportunitat de rellegir el passat donant-li nous significats. L’experiència ens demostra que aquesta tasca ha de ser cíclica, com cíclics són els oblits que amenacen la memòria, és per això que convoquem la primera edició del Laboratori de creació Arxipèlag, en col·laboració amb l’Arts Santa Mònica, i l’exposició virtual “Rutes del desig. Carta de navegació per l’Arxipèlag” en col·laboració amb La Virreina. Centre de la Imatge, dues noves propostes que expandeixen el Projecte Arxipèlag iniciat el 2017.

Imaginaris revoltats és una nova proposta educativa que s’adreça a alumnat d’educació́ primària, ESO, batxillerat i cicles formatius de diferents centres educatius catalans en col·laboració amb Catalunya Film Festivals i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

En la cerca d’un cinema que indaga en els modes de representació, que els transgredeix, els qüestiona i se’ls apropia per construir nous marcs de referència, un any més presentem les programacions Panoràmica i Programació infantil, a la Filmoteca de Catalunya i a Filmin; Manifestos Fílmics Feministes VIII, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i a Tabakalera. Centro Internacional de Cultura Contemporánea, i Noves creadores llatinoamericanes, als Cinemes Girona amb el suport de Casa Amèrica Catalunya. Les sessions a diferents places de la ciutat també formaran part de la programació d’aquesta edició. Aquest cicle comptarà, com és habitual, amb Cortos en femenino, la secció dedicada a curtmetratges de cineastes de l’estat, convocada des de TRAMA (Coordinadora de muestras y festivales de cine, video y multimedia realizado por mujeres).

Durant aquesta edició, a més, el programa itinerant Els feminismes fílmics de la MIFDB viatjarà a filmoteques i espais culturals espanyols i europeus; bastirem ponts amb Matadero Madrid, on durant el mes de març desplegarem la Carta blanca a la Cineteca; el programa Conegudes (també) a casa, dedicat a les cineastes catalanes, circularà de nou per més de quinze municipis del territori català, i La Mostra es mou continuarà portant una selecció de propostes programades a la Mostra a diversos municipis de Catalunya.

L’espot, com la resta de la imatge d’aquesta 30a edició, és creació de l’artista visual Marina Siero.

Esperem que aquesta edició festiva doni lloc a encontres amb totes vosaltres!