La 30a edició de la Mostra toca fi. Aquesta ha estat l’edició on definitivament hem recuperat la presencialitat. Això ha fet possible celebrar el trentè aniversari carnalment i encarnant les idees i conviccions que defensem des del festival en programacions i altres propostes que han posat en circulació les pel·lícules de les dones cineastes que concreten aquest ADN feminista i mutant de la Mostra. Aquest moviment, tractant-se d’una edició especial com la que ara acomiadem, ha estat extraordinari: Més de 70 pel·lícules de cineastes internacionals i de proximitat, rescats, descobriments i consagracions que s’han pogut veure arreu del territori de l’Estat espanyol i també fora de les seves fronteres; la publicació del llibre Un trajecte pels feminismes fílmics. 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona; una exposició virtual a La Virreina. Centre de la Imatge; dues convocatòries de creació; un laboratori artístic al Centre d’Art Santa Mònica, la masterclass de Monika Treut a l’Institut Goethe, la conferència de Griselda Pollock, col·loquis al voltant de l’obra de diverses cineastes, xerrades, trobades professionals, la programació a Filmin…
La presentació a la Filmoteca de Catalunya del llibre Un trajecte pels feminismes fílmics. 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, escrit per les fundadores del festival, Marta Selva i Anna Solà, va marcar l’inici de la 30a edició al territori català. Aquest llibre, que podeu trobar en llibreries en català i que ara també podeu descarregar en pdf (en català, castellà i anglès), ha estat possible gràcies a l’edició de l’Ajuntament de Barcelona i ens ha portat a llocs com la Filmoteca Española, CGAI – Filmoteca de Galicia i el Festival de Cine Europeo de Sevilla.
Un trajecte pels feminismes fílmics
30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona
El Projecte Arxipèlag, que va néixer durant la 25a edició amb la intenció de visibilitzar les genealogies entre dones cineastes, és un organisme viu que creix amb cada edició. En aquest 2022, ha afegit a la convocatòria de creació dues propostes més: El Laboratori de creació d’Arxipèlag al Centre d’Arts Santa Mònica i l’exposició virtual Rutes del desig. Carta de navegació per l’Arxipèlag, comissariada per Cloe Masotta a La Virreina Centre de la Imatge. En aquest espai i amb motiu de la inauguració de l’exposició, Griselda Pollock va impartir la conferència Una trobada en la cartografia feminista virtual.
Laboratori de creació Arxipèlag
Del 16 de març al 15 de juny | Centre d’Arts Santa Mònica
Conferència de Griselda Pollock
22 de juny | La Virreina Centre de la Imatge
Rutes del desig. Carta de navegació per l’Arxipèlag
Del 24 de maig al 27 de novembre | Exposició virtual
Durant la primavera, també es va celebrar la primera carta blanca de l’edició, aquesta amb una extensa programació a Cineteca Madrid i a més, juntament amb TRAMA (Coordinadora de muestras y festivales de cine, video y multimedia realizado por mujeres) es va fer la crida a la convocatòria El vídeo del minut, que en aquesta 25a edició proposava com a temàtica central la memòria. A més, la programació Imaginaris revoltats, desenvolupada en el marc de la iniciativa Acció>Cinema i impulsada per Catalunya Film Festivals, va arribar a gairebé 800 alumnes de centres educatius de sis ciutats catalanes per contribuir a fomentar una mirada crítica i responsable vers els drets humans, la cultura de pau i el respecte a la diversitat.
Carta blanca a la Cineteca
De l’1 al 22 de març
Imaginaris revoltats
A centres educatius de Catalunya
El vídeo del minut 2022: La memòria
Del 16 de març al 15 de juny | Centre d’Arts Santa Mònica
La Mostra d’estiu va arribar a la Filmoteca de Catalunya amb el Programa especial: Manuela Serra, inaugurat amb la projecció de la còpia recentment restaurada d’O movimiento das coisas, i que va continuar a LaBonne amb la Trobada amb Manuela Serra, que ara podeu gaudir al blog de la MIFDB. La secció Panoràmica plantejava, com cada any, una visita a la producció recent de cinema de dones. Aquest cop, entre altres, vam comptar amb Monika Treut qui a més de presentar la seva última pel·lícula, va portar a terme la masterclass Documentant les històries trans: de Gendernauts a Genderation a l’Institut Goethe. Vam celebrar el Dia de l’Orgull LGBTQ+ amb el Monogràfic: T.J. Cuthand, dedicat a aquest artista canadenc al Centre d’arts Santa Mònica. Per acabar, Cinema fora de lloc ens va fer sortir a les places dels Districtes de Gràcia, Ciutat Vella i Nou Barris de Barcelona.
Panoràmica
Del 8 al 15 de juny | A la Filmoteca de Catalunya
Trobada amb Manuela Serra
8 de juny | A La Bonne
Monogràfic: T.J. Cuthand
28 de juny | Al Centre d’arts Santa Mònica
Programa especial: Manuela Serra
7 i 8 de juny | A diversos espais
Masterclass de Monika Treut
Dissabte 11 de juny | Al Goethe-Institut Barcelona
Cinema fora de lloc
Del 2 de juny al 14 de juliol
La traca final d’aquesta edició ha tingut molta cua. Va començar amunt amb la nostra participació en el monogràfic que la Filmoteca va dedicar a una cineasta que fa temps que teníem ganes de tornar a tenir al festival: Márta Mészároz, on vam comptar amb Vanesa Fernández (directora de Zinebi) i amb la cineasta Mònica Rovira. Va continuar amb els Manifestos Fílmics Feministes VIII que, dedicats a fer una revisió dels malestars contemporanis a partir de propostes cinematogràfiques recents, es van completar amb un taller performatiu a càrrec del col·lectiu nucbeade. Durant la programació infantil d’aquesta edició, a més de la preestrena de l’Illa dels ocells de Charlie Belin, la cineasta va impartir un taller de màscares. El cicle dedicat a la producció d’autores llatinoamericanes, que organitzem amb Casa Amèrica als Cinemes Girona, va incorporar per primer cop una ficció, passant a anomenar-se Noves creadores llatinoamericanes.
Monogràfic: Márta Mészáros
8 i 21 de setembre | A la Filmoteca de Catalunya
Programació infantil: L'illa dels ocells
8 i 9 d’octubre de 2022 | A la Filmoteca de Catalunya
Manifestos Fílmics Feministes VIII
30 de setembre i 1 d’octubre de 2022 | Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Noves creadores llatinoamericanes
7, 14 i 21 d’octubre | Als Cinemes Girona
Com sempre, Conegudes (també) a casa ha continuat disseminant el cinema de dones fet a Catalunya arreu del territori. El Centre Cívic El Sortidor ens va convidar a commemorar el 25N amb Tallem! Feminismes a la gran pantalla, on vam projectar dues pel·lícules que parlen d’experiències de violència sense reproduir el discurs de la por. A Florència, i amb la coorganització de l’Institut Ramon Llull, vam desplegar la segona carta blanca de l’any, en concret la Carta blanca al Festival Internazionale di Cinema e Donne di Firenze, on es va establir un diàleg entre les cineastes catalanes d’avui i les dels anys setanta. La presentació del llibre més enllà de les fronteres catalanes ens va portar a realitzar les Itineràncies, un programa de cinema i trobades desenvolupat amb l’Instituto de las Mujeres, al Festival de Cine Europeo de Sevilla, a la CGAI – Filmoteca de Galicia i a la Filmoteca Española.
Tallem! Feminismes a la gran pantalla
10 i 24 de novembre | Al Centre Cívic El Sortidor
Itineràncies
Del 18 d’octubre al 25 de novembre
Carta blanca al Festival Internazionale di Cinema e Donne di Firenze
25, 26 i 27 de novembre
Conegudes (també) a casa
D’octubre a desembre
A més de tot això, la Mostra ha participat en diversos espais de formació, converses i taules rodones, compartint els seus sabers en el camp del cinema dirigit per dones.
Ens acomiadem desitjant-vos bones festes i una feliç entrada d’any!