El passat mes de juny, en el marc de la Mostra d’estiu, com a part del Programa especial: Manuela Serra que celebrava la restauració de la pel·lícula O movimiento das coisas, vam tenir l’honor de comptar amb la realitzadora portuguesa en una trobada amb la investigadora i docent universitària, Ana Aitana Fernández Moreno. Finalment, la presència de Serra va haver de ser virtual i ara podem compartir amb vosaltres el vídeo d’aquesta activitat, que va tenir lloc a La Bonne. A més d’explicar les decisions que la van portar a elaborar una pel·lícula com aquesta, Serra va compartir amb nosaltres com aquesta restauració ha fet possible la restitució d’alguns plànols fonamentals per ella i també qüestions que han marcat la seva breu i alhora valuosíssima -n’estem convençudes!- trajectòria.

Acompanyem aquesta alliberació amb l’article Estrategias de la ficción en el retrato del campesinado, al voltant de l’únic film d’aquesta autora innegable, un text on la nostra companya Alba Villarmea analitza allò que fa del film de Manuela Serra, una peça substancialment diferent del corpus d’allò que convenim a anomenar cinema del rural. L’article, que ha entrat a formar part de Mostra Publicacions, repassa altres exemples d’aquest cinema, per descriure, per contrast, les estratègies que la directora lusa fa servir per exposar la seva fascinació i alhora la consciència de la distància amb els personatges que retrata.

El cicle dedicat a Manuela Serra es va coorganitzar amb la Filmoteca de Catalunya i va ser possible gràcies a la col·laboració de Dones Visuals i La Bonne. Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.