AVUI us esperem a Me siento extraña x MIFDB on presentarem la secció Cinema fora de lloc, que enguany portarà a les places de Barcelona una programació llegendària de comèdies bolleres dels anys noranta. La primera d’aquestes pel·lícules, Go fish! de Rose Troche, es projectarà com és habitual a la plaça Virreina (Gràcia) el dimecres 31 de maig. L’activista i teòrica Bárbara Ramajo, que ja va acompanyar a la directora durant l’estrena del film el 1994, serà l’encarregada d’obrir oficialment aquesta tanda de programació estiuenca, que s’allargarà fins al 12 de juliol. Entre altres obres de culte per a la comunitat queer, també es podrà veure la mítica But I’m a Cheerleader (1999) de Jamie Babbit.

A més de les places, LaBonne, la Filmoteca de Catalunya, el Santa Mònica, el Zumzeig Cinecooperativa i Filmin acolliran una programació que té les revolucions, les resistències i, sobretot, les insistències, com a espina dorsal:

Dins el cicle Persistències fílmiques, que vertebra una gran part de la programació de la MIFDB a la Filmoteca de Catalunya, ens detindrem en gestos de resistència gairebé imperceptibles, però profundament disruptius, com són la lluita per la conservació d’una planta endèmica a territori ocupat a Al-Yad Al-Khadra (2022) de Jumana Manna, una de les cineastes palestines més prometedores dels últims anys; o el hackeig d’un oleoducte per part d’un grup de dones de la favela Sol Nascente, a l’esperada estrena a Catalunya de Mato Seco em Chamas (2022) de Joana Pimenta i Adirley Queirós, després d’un extens recorregut a festivals; o l’exploració de les pràctiques BDSM des d’una mirada decolonial i feminista amb la guanyadora del Festival de cinema de Locarno Regra 34 (2022) de Julia Murat; o el relat de sanació corporal de dues expresoneres del camp de concentració d’Emboscada durant la dictadura de Stroessner que porta a terme Guapo’y (2022), de Sofia Paoli Thorne, que es va emportar el premi a millor direcció documental del Festival de Màlaga.

La Retrospectiva a Yvonne Rainer, programada amb la Filmoteca de Catalunya, acollirà set films restaurats recentment d’aquesta cineasta, teòrica, ballarina i coreògrafa sorprenent, trencadora i no prou reconeguda que va trencar amb les convencions fílmiques inventant un llenguatge cinematogràfic més propici per transmetre el seu discurs polític i social, com podrem veure, per exemple, a Privilege (1990) o a MURDER and murder (1996).

Una sèrie de sessions especials completen aquesta primera tanda de la 31a edició de la MIFDB amb convidades com María Ruido, Brigitte Vassallo o María Galindo, entre altres.

Entre el 30 de juny i el 9 de juliol una part d’aquesta programació es podrà veure a través de Filmin.

Això és només un tast, us convidem a donar un cop d’ull a les diferents seccions d’aquesta programació, per descobrir la diversitat de pel·lícules, convidades i propostes que porta aquesta primera part de la 31a edició de la MIFDB.

Amb la Filmoteca de Catalunya, els districtes de Gràcia, Ciutat Vella i Nou Barris, La Bonne. Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, el Santa Mònica, el Zumzeig Cinecooperativa i el patrocini de D.O. Catalunya.