Dones en lluita

 

Dimecres 8 de juny / 20.00 h
Sala Chomón

Make More Noise! Suffragettes in Silent Film
(Fes més soroll! Sufragistes en el cinema mut)
(+)

Compilació d’arxius de l’Arxiu Nacional del BFI, 1899-1917.
programa a càrrec de Bryony Dixon i música composta i interpretada per Lillian Henley.
Gran Bretanya. VOSC. 75′.

Projecció en DVD.

Una recopilació de films muts que indaga en la representació cinematogràfica de les primeres dones sufragistes. La selecció, feta pel British Film Institut amb motiu de l’estrena del film de Sarah Gavron Suffragettes, combina imatges d’arxiu de les activitats públiques d’aquest moviment feminista per la consecució del vot amb fragments de comèdies de l’època que desmenteixen una sèrie de tòpics i posicionen l’emancipació femenina en el terreny de les revoltes necessàries del primer quart del segle XX.

Dijous 9 de juny / 20.00 h
Sala Chomón

Arreta (+)

María Zafra i Raquel Marques, 2016.
Catalunya. VC/VE. 60′.
Projecció en DCP.

Amb la presència de les directores

Després de viure un càncer de mama, l’Ainhoa pren la decisió de reconstruir el seu cos amb un tatuatge. Un procés amb el qual cerca apoderar-se en el seu cos trans. Arreta és un documental centrat en els cossos i en els canvis que travessen, en la malaltia i la mort com a part de la vida.

 

Sessió doble
Divendres 10 de juny / 19.00 h

Sala Laya

In the Image: Palestinian Women Capture the Occupation
(A l’imatge: Dones palestines capten l’ocupació) (+)

Judith Montell i Emmy Scharlatt,  2014.
Palestina-Israel-EUA. VOSC. 61′.
Projecció en Arxiu Digital.

Per realitzar aquest documental s’han subministrat càmeres de video domèstiques a un seguit de dones palestines per a que enregistrin abusos en matèria de Drets Humans que tenen lloc als territoris ocupats de Palestina. Cada ciutadana, malgrat posar en risc la seva vida i la de les seves famílies, fa de periodista i dóna veu a la seva experiència mitjançant l’ús del video com una eina beneficiosa de l’activisme de la no-violència.

Women in Sink (Dones a la pica) (+)

Iris Zaki, 2015.
Israel-Gran Bretanya. VOSC. 36′.
Projecció en Arxiu Digital.

Iris Zaki filma a la seva perruqueria de Haifa les converses amb les seves clientes mentre els hi ensabona els cabells. La perruqueria esdevé un espai de llibertat on les dones -àrabs i jueves- expressen el seu punt de vista sobre la política, la història i l’amor.

Sessió triple

Diumenge 12 de juny / 19.00 h
Sala Chomón

Amb la presència de Paola Paoli i Isabel Franc.

La donna nella Resistenza (La dona a la Resistència) (+)

Liliana Cavani, 1965,
Itàlia. VOSC. 47′.
Projecció en Arxiu Digital.

Documental que recull diversos testimonis sobre la participació de les dones a la Resistència italiana durant la Segona Guerra Mundial. És una producció de la RAI amb motiu del vintè aniversari de l’Alliberament i dóna veu a una experiència política invisibilitzada per l’heroïcitat masculina.

 

La lotta non è finita (La lluita no ha acabat) (+)

Annabella Miscuglio (Collettivo femminista di Cinema), 1973.
Itàlia. VOSC. 20′.
Projecció en Arxiu Digital.

Un documental realitzat pel Col·lectiu feminista de cinema per testimoniar els moments de lluita, reflexió i debat del moviment feminista durant els anys 70. El film subratlla les qüestions i l’agenda del moviment feminista com són l’alliberament sexual, l’avortament, la violència i el treball, tot  alternant-les amb imatges de les manifestacions del 1972 i 1973.

 

Lina Mangiacapre. Artista del femminismo (+)

Nadia Pizzuti, 2015.
Itàlia. VOSC. 40′.
Projecció en Arxiu Digital.

Napolitana, artista total i feminista. Lina Mangiacapre ha deixat una vasta producció com a pintora, novel·lista, poeta, directora de cinema i de teatre, però assenyalant sempre camins genuïns per l’alliberament de la dona. Per ella l’art i la creativitat eren formes de lluita política. Aquest documental és un homenatge a la seva figura.

Textos de la presentació d’Isabel Franc a partir de la figura de Lina Mangiacapre i Nadia Pizzuti
Notes de la directora i Biografia de Lina Mangiacapre

Films projectats al programa La Mostra a la Filmoteca