Apunts per a altres històries

Amb el suport de Diputació de Barcelona i el patrocini de Cervesa Espiga

> Panoràmica 2022

11 de juny a les 19.30 h a la Filmoteca de Catalunya (Sala Laya)

Cinc propostes fílmiques que s’endinsen en el cost de la memòria. L’esforç costant i a contracorrent per recuperar el nostre passat, per treballar amb la història des d’altres llocs, altres imaginaris, altres relats. Cinc curtmetratges que proposen imatges que xoquen amb aquelles que teníem per imaginar un esdeveniment, una època, un canvi. Que forcen els límits de la narració visual defensant que no ho hem de veure tot, que es pot denunciar sense mostrar. Que plantegen com relatar les microhistòries sense reproduir els rols de poder de qui narra. Que assenyalen amb el dit allò que no ha estat televisat, allò que sí, allò que…

La sessió comptarà amb la presència de les directores.

Cervesa Espiga, patrocinadora d’aquesta sessió, oferirà una copa de cortesia després de la projecció.

 

Zerua Blu

> Lur Olaizola
Estat espanyol, 2021, 14’, VOSE

Una veu en off  llegeix la conversa entre dues dones, Mammadi i Tereixa, com si estigués assajant un guió o un llibret de teatre. Una entrevista de ràdio en què escoltem l’experiència de Mammadi, emigrant als Estats Units dels anys cinquanta. Una seqüència en la qual es practiquen frases d’un llibre per aprendre anglès.

Seguir llegint>>

A cinquito con derecho a tocar

> nucbeade
Estat espanyol, 2021, 14’, VE

Dos homes delimiten l’espai per construir una estructura enmig d’un parc, unes dissenyadores trien teles com el ras o el vellut que, en rebotar-hi la llum, faran que les mirades es posin sobre els cossos de les persones que interpreten, en una fusteria construeixen un escenari d’uns vuitanta centímetres que permeti mirar, però també tocar.

Seguir llegint>>

Memòria del cos

> Eva Vila
Estat espanyol, 2021, 18’, VE

“Insisten las cosas hasta tal punto en perderse que el llanto por ellas dura poco y el espanto por perder algo cada día (…) dura poco”. Sentim la cineasta xilena Carmen Castillo, directora de peces sobre la dictadura de Pinochet com La flaca Alejandra(1994).

Seguir llegint>>

La Revolució dels Clavells va ser filmada; la Transició espanyola es va fer a porta tancada. La revolución (es probable) és un assaig visual que crea un diàleg sobre les experiències arran de canvis polítics a l’estat espanyol i a Portugal.

Seguir llegint>>

Descartes

> Concha Barquero i Alejandro Alvarado
Estat espanyol, 2021, 21’, VE

El 1980 el cineasta Fernando Vergara estrena la pel·lícula Rocío, la distribució de la qual és immediatament prohibida a tot el territori nacional per assenyalar la relació entre la germandat del Rocío i la repressió franquista a Almonte.

Seguir llegint>>