Arxipèlag 2021

Arxipèlag és una proposta d’homenatge col·lectiu a cineastes inspiradores, rupturistes i innovadores que va veure la llum al 2017. Cada edició convida a participar a dones realitzadores, crítiques i artistes visuals que vulguin contribuir en la construcció d’un arxipèlag genealògic referent al cinema fet per dones amb una peça artística inspirada en l’obra d’una altra cineasta.

L’edició 2021 d’Arxipèlag ret homenatge i fa visible el reconeixement de les cineastes Margaret Tait, Dorothy Arzner i Cecilia Mangini, tres directores innovadores i pioneres que, a la seva manera i en camps cinematogràfics diferents, han contribuït al desenvolupament de les estètiques i dels llenguatges cinematogràfics i a l’enriquiment dels imaginaris personals i col·lectius de diverses generacions. 

La Mostra dedica en la seva 29a edició tres programes a aquestes directores, on la projecció d’una selecció de les seves pel·lícules es complementa amb tres trobades on Diana ToucedoMarta Armengou i Carolina Astudillo ens apropen a la filmografia de cada una d’elles.

L’edició culmina amb una convocatòria creativa que convida a cineastes, crítiques, artistes visuals i al·lucinades del cinema a retre homenatge a les cineastes. Les obres participants (films, textos, fotografies, gifs, il·lustracions…), després de presentar-se públicament al Zumzeig Cinecooperativa, entren a formar part de la instal·lació en línia d’Arxipèlag, que s’expandeix en cada nova convocatòria

Des del 2020 Dones Visuals coorganitzen amb Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona aquest projecte amb la finalitat d’enfortir els espais de gaudi cinèfilvisionat col·lectiu i co-creació, així com de celebrar la comunitat fílmica femenina de la ciutat de Barcelona. 

Programacions i activitats

Monogràfic: Margaret Tait

De l’11 al 18 de febrer
Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Dorothy Arzner

Del 2 al 30 de juny
A la Filmoteca de Catalunya

 

Cecilia Mangini

Del 18 al 27 de juny
A la Filmoteca de Catalunya

Cloenda d'Arxipèlag 2021

10 de desembre
Al Zumzeig Cinecooperativa

 

Margaret Tait vista per Diana Toucedo

12 de febrer
Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Dorothy Arzner vista per Marta Armengou

10 de juny
A l’Arts Santa Mònica

 

 

Cecilia Mangini vista per Carolina Astudillo

7 de juliol
A l’Arts Santa Mònica