Barbara Hammer, com un martell

Amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya

Dimarts 4 de juny del 2019

A la Filmoteca de Catalunya 
Plaça Salvador Seguí, 1-9 (Barcelona)
Metro: L3 Liceu i L2 Paral·lel Bus: 21, 59, 88, 91, D20, D50, H14, V11 i V13 Bicing: Rambla del Raval, 13 i 20

Dediquem una sessió doble a aquesta cineasta experimental recentment desapareguda, precursora en la configuració d’un discurs i un arxiu fílmic a favor de la representació del cos col·lectiu, eròtic, festiu i activista de la comunitat lèsbica. La seva filmografia està conformada per propostes visuals que amplien la mirada de les vivències queer, tot participant dels debats i la recerca d’un lloc d’enunciació lèsbic rotundament polític.

4 de juny | 21:30 | Sala Laya
Sessió doble

Dyketactics 

Barbara Hammer, Estats Units, 1974. 4′.

El 1974, aquesta pionera del cinema queer es va graduar en estudis fílmics trencant dos motlles: va ser l’única dona en titular-se i va fer-ho presentant el primer film dirigit per una directora obertament lesbiana que explora la identitat, el desig i la sexualitat lèsbica. Tota una declaració d’intencions a favor de la construcció d’una estètica lesbiana.

 

Tender Fictions  

Barbara Hammer, Estats Units, 1995. 58′. VOSC.

Aquest film és una autobiografia abans que, en paraules de Hammer, “algú la faci per ella”. Conscient que el gènere de l’autobiografia lèsbica és històricament extraordinari, la directora construeix el relat de la seva vida mitjançant imatges d’arxiu i fent un ús irònic de les “veus de l’autoritat”. Juntament amb Nitrate Kisses (1992) i History Lessons (2000) conformen una trilogia al voltant de la història de la representació LGBT abans del sorgiment dels estudis queer.