Claire Simon: les hores del pati

Programa organitzat amb la Filmoteca de Catalunya

5, 7 i 8 de juny 2019

A la Filmoteca de Catalunya
Plaça Salvador Seguí, 1-9 (Barcelona)
Metro: L3 Liceu i L2 Paral·lel Bus: 21, 59, 88, 91, D20, D50, H14, V11 i V13 Bicing: Rambla del Raval, 13 i 20
 

 

Els espais de l’educació formal han estat protagonistes, de manera reiterada, dels films documentals de Claire Simon. Les relacions entre infants al pati -amb tota la transcendència, a voltes dramàtica, dels primers aprenentatges-, les confessions adrenalíniques, així com les primeres solituds, als passadissos de l’institut i l’entrada a un món universitari elitista i hiperbòlicament liberal són algunes de les experiències que la directora ens apropa amb exercicis documentals que desplacen la mera observació a un indret d’hibridació que ja és marca d’aquesta autora.

5 de juny | 18:30 | Sala Laya

Récréations (El patio)

Claire Simon, França, 1998. 54′. VOSE.

La càmera atenta i acollidora de Claire Simon se centra sobre aquest “país petit”, que és com ella anomena els patis de les escoles on els nens i les nenes descobreixen tant la força dels sentiments com la servitud humana. Entrades i sortides, onades de primera infància. Jocs i topades, complicitats i baralles a petita escala però amb la força emocionant dels i les que creixen. La infància sense filtres, exposada amb l’emoció observacional necessària per sentir-la amb la nuesa amb què s’expressen els patis de les escoles.

Amb la presència de Claire Simon.

 

6 de juny | 19:00 | La Bonne. Centre de cultura de dones Francesca Bonnemaison

Master class de Claire Simon: Tens una història entre mans?

Entrada lliure amb inscripció.

Una sessió dedicada a explorar la relació entre els personatges reals i la idea d’una història cinematogràfica… real.

Més informació i inscripcions

7 de juny | 19:30 | Sala Chomón

Le Concours (La prova d’accés)

Claire Simon, França, 2016. 121′. VOSC.
Estrena a Barcelona 

El procés de selecció de les persones candidates a convertir-se en futurs estudiants de la prestigiosa escola de cinema parisenca La Fémis és el punt de partida que Claire Simon usa per oferir una visió crítica sobre els mètodes d’accés a escoles de formació artística i la vinculació entre excel·lència, conservadorisme i producció de cultura.

Amb la presència de Claire Simon.

8 de juny | 19:30 | Sala Chomón

Premières Solitudes (Primeres solituds)

Claire Simon, França, 2018. 100′. VOSC.
Preestrena a Espanya

En un institut dels suburbis parisencs, adolescents prou afortunats per assistir-hi parlen ­–entre classe i classe, i a voltes durant la classe, asseguts al passadís o en uns bancs de l’exterior– mentre la ciutat s’estén al seu darrere i als seus peus.

Claire Simon estableix un diàleg cinematogràfic en què conversen sobre les seves històries personals, les seves famílies, i també de les seves passions i les seves solituds.

Amb la presència de Claire Simon.