Conegudes (també) a casa | Manresa

 

24 d’octubre | 20:00 | Auditori de l’Espai Plana de l’Om

Penèlope

Eva Vila, Espanya, 2017. 90′. VC.

La Carme, de noranta-set anys, és la modista d’un petit poble. Ha cosit i descosit els fils nit i dia. I ha esperat tant que, fins i tot, ha oblidat el motiu de la seva espera.
En Ramon ha tornat al poble després d’anys de periple. Quan hi arriba, prova de tornar-se a reconèixer en els seus, o el que en queda.
Penèlope fa de l’acte de l’espera un sentit universal prenent com a punt de partida el mite grec de l’Odissea. Híbrid entre assaig i ficció mitològica, amb un treball de so molt acurat, presenta una Penèlope que és la mare, la terra, el punt de partida. Recordar qui vàrem ser en altres temps pot ser, finalment, l’únic camí per mirar de comprendre qui som avui dia. 

 

 
 

31 d’octubre | 20:00 | Auditori de l’Espai Plana de l’Om

Con el viento

Meritxell Colell. Espanya, 2019. 83′

Mònica, una ballarina de 47 anys establerta a Buenos Aires, rep una trucada des del poble del nord de Burgos on va néixer: el seu pare està greument malalt. Després de 20 anys, es veurà empesa a tornar a la minúscula comunitat rural però, quan arriba, el seu pare acaba de morir. La mare li demana que es quedi per ajudar-la a vendre la casa familiar, i la pel·lícula es transforma en un viatge sensorial. El silenci perpetu, el fred extrem i la dificultat de viure amb la seva mare són durs per a la Mònica, que es refugia en la dansa, allò que coneix millor.