Documentalistes llatinoamericanes

Programa organitzat amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya i els Cinemes Girona

Del 20 d’abril al 4 de maig 2018

Als Cinemes Girona
Carrer de Girona, 175 (Barcelona)

20 d’abril | 20:00

 

Cuatreros
Albertina Carri, Argentina, 2016 (83′)

“Segueixo les passes d’Isidro Velázquez, el darrer gautxo de l’Argentina i, davant la cerca erràtica del temps perdut em demano si, realment, vaig darrere les passes d’aquest fugitiu de la justícia burgesa o si són les meves passes, les de la meva herència, les que busco. Viatjo a Chaco, a Cuba, busco una pel·lícula desapareguda, busco en arxius fílmics imatges de cossos en moviment que em retornin una cosa desapareguda fa temps. Què cerco? Cerco films, també una família, una de vius, una de morts; cerco una revolució, els seus cossos, una mica de justícia; cerco la meva mare i el meu pare desapareguts, les seves restes, els seus noms, el que van deixar per mi. Faig un western de la meva pròpia vida.” Albertina Carri, 2017.

 

Conversa via Skype amb Albertina Carri.

27 d’abril | 20:00

 

Ejercicios de memoria
Paz Encina, Paraguai, 2017 (70′).

Els records dels fills d’Agustín Goiburú, un important opositor del règim dictatorial d’Alfredo Stroessner, relaten històries d’exili i de terror tot il·lustrant, a partir del seu cas particular, la història quasi oblidada de milers de famílies i de persones desaparegudes. Un exercici cinematogràfic que busca generar imatges poètiques i evocadores d’un episodi cruent i mancat de documentació gràfica de la història de Paraguai.

Conversa via Skype amb Paz Encina.

4 de maig | 20:00

El pacto de Adriana
Lissette Orozco, Xile, 2017 (96′).

La directora destapa el conflicte transgeneracional generat per l’estora de silenci que, després de la dictadura a Xile, va instal·lar-se a les cases de moltes famílies, inclosa la seva. Quan la tieta que tant idealitzava de petita és detinguda el 2007, aflora la seva col·laboració amb la policia secreta de Pinochet i comença un relat íntim i dolorós d’enfrontaments, confessions, fugues i escarni públic. En definitiva, un relat per la restauració de la memòria històrica del país. 

Conversa via Skype amb Lissette Orozco.