Ideari

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFDB) Ć©s un festival dissident, feminista i apassionat que es concentra en dos moments de l’any. La MIFDB va nĆ©ixerĀ  fa mĆ©s de tres dĆØcades, al juny de 1993, a Barcelona.

Una mica d’història

QuĆØ ens defineix?

FT.

Feminisme i Transfeminisme

La irreverĆØncia Ć©s part del nostre ADN, la intervenció sobre els discursos i les imatges, el dubte i la contraproposta al voltant de la construcció del gĆØnere i del poder en general, de les temĆ tiques sobre les quals dirigir el focus d’atenció, del riure i el glitch com a eines per capgirar els sentits, del collage com a filosofia. Estem molt atentes a allò que, semblant inoportĆŗ, fa brotar noves espurnes de llum.Ā 

Ma.

Memòria i arxiu

La revisió del treball creatiu de les dones del passat Ć©s un acte de supervivĆØncia. A partir de les herĆØncies genealògiques, l’experiĆØncia de les que ens han precedit o la saviesa de les seves metodologies, la MIFDB ha dibuixat, any rere any, un mapa cinematogrĆ fic singular. Lluny d’establir una llista general i desposicionada del cinema de les dones, el nostre arxiu estĆ  construĆÆt a partir de l’acció d’espigolar, any rere any, les produccions audiovisuals mĆ©s urgents ―que no obligatòriament les mĆ©s recents―. A travĆ©s de projectes creatius i colĀ·laboratius com ArxipĆØlag situem com a prioritat polĆ­tica l’escriptura d’un continuum d’existĆØncies, la restauració de les memòries i les genealogies.

C.

Cineastes

Reivindiquem l’autoria femenina, volem fer lloc a altres històries del cinema que comptin amb la presĆØncia i les veus de cossos i identitats dissidents que el relat oficial ha esborrat i esborra sistemĆ ticament. Les cineastes que s’invoquen al nom del festival, aquestes dones en plural, constitueixen un subjecte autoral inabastable, com ho Ć©s el subjecte polĆ­tic feminista, en transformació i transformador.

pcf.

Pensament CinematogrĆ fic Feminista

La MIFDB neix amb una voluntat d’acció pedagògica i creació conceptual, com una forma d’ilĀ·luminar un espai enfosquit per l’androcentrisme cinematogrĆ fic. La reflexió Ć©s una part essencial del projecte: la practiquem i l’activem a les sessions, a l’espai editorial Mostra Publicacions i a travĆ©s d’activitats educatives a centres escolars i universitats.

Cc.

Cinema i  Creació

La MIFDB valora la mescla, defensa l’eclecticisme i es diverteix amb la bastardia. A les nostres pantalles, programes de televisió, films experimentals i peces de net.art conviuen amb les produccions documentals i de ficció mĆ©s convencionals. L’espai excĆØntric que sovint ha ocupat la creació audiovisual femenina/feminista fa que la MIFDB sigui caminadora de fronteres, programadora centrĆ­fuga. La MIFDB es configura tambĆ© com un espai de creació fomentant la mobilització creativa en diferents formats a travĆ©s de les seves convocatòries obertes.

Ef.

Eleccions feministes

La MIFDB Ć©s un festival no competitiu que s’estĆ©n al llarg de tot l’any.

Aquesta decisió política es corresponen a la voluntat de convertir el treball cultural en més compatible amb la vida i les cures de les persones. Entre les preocupacions de la MIFDB es troba el debat sobre el paper dels festivals en el recorregut cinematogràfic. Així, hem alliberat les programacions de les dinàmiques competitives, fet que ens ha permès buscar altres connexions, auscultadores dels debats socials pendents.

En conseqüència, la cartografia cinematogrĆ fica dibuixada al llarg dels anys es desmarca de la lògica Ćŗnica de l’algoritme.

C.

Cooperativisme

La MIFDBĀ  cerca la posada en prĆ ctica d’una polĆ­tica relacional d’escolta, treball conjunt i colĀ·laboració.Ā  Treballem en el context de la cooperativa de pedagogia audiovisual Drac MĆ gicĀ i en xarxa amb entitats locals i internacionals. La MIFDB Ć©s cofundadora i forma part de TramaĀ (Coordinadora de Muestras y Festivales de cine, vĆ­deo y multimedia realizados por mujeres del Estado espaƱol), de IWFFNĀ (International Women Film Festival Network) i de Catalunya Film Festivals (CFF), entre d’altres.

Et.

Espai de trobada

La MIFDB s’ha construĆÆt com un espai de trobada on compartir experiĆØncies cinematogrĆ fiques, Ć©s a dir, com un espai de recepció obert a lectures poc previstes, hackejos feministes a la història ā€œoficialā€ del cinema i desafiaments experimentals a les narratives androcĆØntriques que canvien l’imaginari personal i colĀ·lectiu.

Passat: un relat dels inicis

El mes de juny de 1993 va tenir lloc a Barcelona la primera edició de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFDB), fruit de la complicitat amb els espais i els debats del moviment feminista de la ciutat i de l’aprenentatge d’iniciatives referents, tant en l’àmbit internacional com en l’estatal, precursores en la difusió del cinema fet per dones.

En la primera edició, les seves fundadores, Marta Selva i Anna SolĆ , que formaven part de la cooperativa audiovisual Drac MĆ gic, n’assenten les bases programĆ tiques: el rescat de les pioneres del cinema, l’atenció a cinematografies de latituds i autores diverses, el seguiment de l’empremta del feminisme en l’art cinematogrĆ fic, la cerca de les diversitats formals i de formats, i una vista panorĆ mica de les realitzacions recents en clau feminista. Trenta edicions desprĆ©s, la MIFDB mantĆ© actiu el seu esperit fundacional i continua orientant la seva tasca a la difusió de la cultura cinematogrĆ fica i a l’enriquiment dels debats feministes a peu de sala.

Durant els anys vuitanta del segle XX, conflueixen els desitjos i les oportunitats de diversos grups de dones arreu per portar endavant festivals que celebren, de manera especĆ­fica i especialitzada, el cinema feminista i fet per dones. Drac MĆ gic va inspirar-se en la feina feta per les organitzadores del Festival de Films de Femmes de CrĆ©teil (1979-actualitat), el Festival de Films et VidĆ©os des Femmes de MontrĆ©al (1985-1992), l’Internationales Frauen Film Festival Dortmund+Kƶln (1984/1987-actualitat) i el Festival Internazionale Cinema e Donne a FlorĆØncia (1988-actualitat), a mĆ©s d’altres associacions, distribuĆÆdores feministes i xarxes internacionals.

La participació a la trobada de la xarxa KIWI (Kino Women Internacional) el 1987 a Montreal, liderada per la cineasta Lana Gogoberidze, va ser un dels moments fundacionals de la MIFDB.

El mes de juny de 1990, en el marc de la IV Fira Internacional del Llibre Feminista a Barcelona —impulsada, entre d’altres, per LaSal. Edicions de les dones— Drac MĆ gic va programar a la seu de la Filmoteca de Catalunya la Setmana del cinema fet per dones.

Tres anys desprĆ©s, la MIFDB inaugura la seva primera edició. Aquest primer pas el va fer amb la proximitat i la colĀ·laboració del Festival de Cine y VĆ­deo Realizado por Mujeres, de Madrid, i de la Muestra Internacional de Cine y Mujeres, de Pamplona, els dos projectes que havien obert el camĆ­ a l’Estat espanyol pel que fa a la cura i difusió del cinema de les dones.

Per saber-ne mƩs:

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiĆØncia d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconĆØixer-vos quan torneu a la pĆ gina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen mĆ©s interessants i Ćŗtils.