Imaginaris revoltats

Construïm una ciutadania crítica i responsable des de l’audiovisual

Imaginaris revoltats és un projecte d’educació audiovisual que s’adreça a l’alumnat de diferents centres educatius de Catalunya. Té com a objectiu fomentar una mirada crítica i responsable vers els drets humans, la cultura de pau i el respecte a la diversitat.

Forma part de la iniciativa Acció>Cinema, impulsada per Catalunya Film Festivals, en col·laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert i el Departament de Cultura.

AC A5

Les activitats relacionades amb el cinema i la cultura audiovisual, la projecció de pel·lícules i els debats participatius on es parlarà de les qüestions suscitades pels films són conduïdes per una persona experta en pedagogia audiovisual, acompanyada d’un/a representant d’una organització en l’àmbit de la defensa dels drets humans i d’una persona de l’equip de la pel·lícula.

La programació està formada per llargmetratges sensibles als eixos temàtics d’Educació per al Desenvolupament (EpD): la defensa dels drets humans, la defensa de la diversitat sexual i de gènere, la defensa del medi ambient i el territori… promovent una lectura de les causes i violències estructurals que originen les desigualtats i aportant una visió tant local com global. Les pel·lícules programades són dirigides per dones, per tal de visibilitzar les contribucions de les dones en la creació audiovisual, en línia amb els objectius de la Mostra. La selecció està formada per títols reconeguts a diferents festivals internacionals, tant per la seva qualitat tècnica i estètica com pel seu potencial transformador.

Aquestes activitats es porten a terme sota demanda a diversos centres educatius de Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Puig-reig i Vilafranca del Penedès. Les sessions es realitzen de forma presencial als mateixos centres i/o en sales del municipi habilitades per a la projecció.

Fem front a l’emergència climàtica

1r, 2n i 3r de primària

El film d’animació Bon dia, món!, que suposa una passejada per la fauna i flora d’aiguamoll, ens inicia amb un alt grau de realisme aconseguit a través del paper maixé en el descobriment de la vida i el respecte per la natura. Permet identificar els reptes mediambientals i valorar maneres de viure respectuoses amb el planeta Terra, així com aproximar-se a aspectes bàsics del llenguatge audiovisual, concretament de l’animació en stop-motion.

Dret al refugi i a la mobilitat humana

4t, 5è i 6è de primària

A partir del film Binti. Una youtuber sense fronteressobre una nena congolesa de 12 anys que viu a Bèlgica sense papers i vol convertir-se en youtuber, es treballen les desigualtats socials com a responsabilitat col·lectiva, des del suport mutu i el compromís amb la societat. A més, s’identifiquen les condicions de vulnerabilitat que generen desprotecció i reducció de drets dels diferents grups poblacionals.

Chavalas

> Carol Rodríguez
Espanya, 2020, 90 min

Dret a una ciutadania conscient i compromesa

3r i 4t d’ESO

El film Chavalas, que ens parla d’una noia que viu a Barcelona i es veu obligada a tornar al seu barri de Cornellà natal, permet comprendre l’impacte dels condicionants socials interseccionals (de gènere, de classe, culturals, religiosos, etc.), vinculant l’estructura de la societat amb els diferents estils de vida. Obre la reflexió sobre el classisme present en el repartiment i l’accés a l’espai públic urbà, cosa que converteix aquests elements en peces clau en l’anàlisi amb perspectiva de gènere.

La innocència

> Lucía Alemany
Espanya, 2020, 92 min.

Drets sexuals i reproductius

Batxillerat i cicles formatius

El visionat del film La innocència permet treballar el desenvolupament d’una mirada crítica i creativa respecte als continguts i valors que transmet l’audiovisual. La sessió posarà el focus en el qüestionament dels estereotips de gènere i en la reivindicació de la garantia dels drets sexuals i reproductius com a base necessària per a la lliure presa de decisions sobre la sexualitat, el propi cos i la prevenció de violències masclistes.

Entitars col·laboradores:

Amics de la Natura de Sant Feliu

L’associació “Amics de la Natura de Sant Feliu” es va crear la primavera del 200 amb la finalitat de contribuir a la preservació, conservació i millora del medi natural; el seu àmbit d’actuació preferent és el terme de Sant Feliu de Llobregat.

Associació de Drets Sexuals i Reproductius

L’Associació Drets Sexuals i Reproductius és una entitat no governamental interdisciplinària formada per persones interessades en la promoció i defensa del Drets Sexuals i Reproductius. Es va constituir a Barcelona el 1982, i proposa impulsar i fomentar la sensibilització, prevenció i educació de la societat en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva.

Alkaria

L’Associació Catalana de Solidaritat i Cooperació Internacional pel Desenvolupament té l’objectiu de col·laborar i acompanyar a les poblacions rurals no industrialitzades dels països en vies de desenvolupament, mitjançant projectes que creen noves oportunitats educatives, culturals i econòmiques, de forma progressiva, sostenible i no agressiva.

Col·lectiu Punt 6

Col·lectiu Punt 6 és una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses amb més de 10 anys d’experiència local, estatal i internacional, repensant els espais des de l’experiència quotidiana i per una transformació feminista.