Manifestos Fílmics Feministes VI

Del 30 de novembre al 13 de desembre a Filmin

Programa elaborat conjuntament amb el CCCB

A la dècada dels 70 del segle XX diverses organitzacions feministes van posar de manifest la necessitat d’abordar temes i perspectives que, tot i la presència que tenien a l’agenda dels feminismes del moment, quedaven sempre a les el·lipsis i fora dels cànons acceptats per la producció cinematogràfica majoritària. D’aquest procés van sorgir films creats a partir de processos de discussió col·lectius fruit del treball dels activismes d’aquell moment històric.

En aquesta sisena edició del programa Manifestos Fílmics Feministes recuperem treballs d’alguns d’aquests grups a Europa i als Estats Units: Sheffield Film Co-Op i Leeds Animation Workshop, al Regne Unit; Iris Films, als EUA, el programa 150 ore, a Itàlia o Les Insoumuses, a França. La projecció dels films anirà acompanyada d’un debat amb la participació de representants de diferents col·lectius posicionats programàticament en l’àmbit dels feminismes fílmics i que treballen actualment en el camp de la distribució, l’arxivística i la historiografia, com són els casos del Centre Audiovisuel Simone de Beauvoir, Frauen und Film, Kinothek Asta Nielsen, Cinenova i Women Makes Movies.

Experiències col·lectives històriques en el món audiovisual feminista

> Col·loqui virtual en anglès (la versió que es penjarà a posteriori al web estarà subtitulada al català)

Dimecres 2 de desembre

> Activitat virtual

Col·loqui virtual al voltant de diferents experiències col·lectives històriques en el món audiovisual feminista. Amb la participació de: Nicole Fernandez, directora general del Centre Audiovisuel Simone de Beavouir (França), Karola Gramann, membre de la revista pionera Frauen und Film i co-fundadora de Kinothek Asta Nielsen (Alemanya), Emma Hedditch, membre del grup de treball CINENOVA (Gran Bretanya) + Debra Zimmerman, directora executiva de Women Make Moves (Estats Units).
Seguir llegint >>

 

Women and Children Last

> Sheffield Film Co-Op
Gran Bretanya, 1971, 16 minuts

El primer film de la Sheffield Film Co-Op es va realitzar amb la col·laboració de la televisió Sheffield Cablevision i retrata les dificultats de mobilitat urbana de moltes dones amb criatures petites, en un moment en què la ciutat no estava pensada ni construïda per a moure-s’hi empenyent cotxets d’infants, ni aquests eren benvinguts…
Seguir llegint>>

 

 

El col·lectiu de vídeo feminista Les Insoumuses dissecciona i respon punt per punt i de manera humorística a l’emissió especial de Bernard Pivot amb Franóise Giroud, Secretària d’Estat de la Condició Femenina. “El 30 de desembre de 1975, després de veure el programa de Bernard Pivot a Antenne 2 titulat…
Seguir llegint>>

 

Soy Cámara: Una altra recepta per al mateix mal

> Col·lectiu Al dente
Espanya, 2020, 20 minuts

Com seguir una recepta (cinematogràfica) que insisteix que no hi ha recepta? Els feminismes són una provocació perpètua, de difícil assimilació i a contrapèl dels sistemes classificatoris de la història. Una de les pràctiques més reiterades per les cineastes, des dels inicis del mitjà fins avui en dia, és la creació en col·lectivitat. Aquesta peça audiovisual s’apropa…
Seguir llegint>>

 

 

Aquesta peça, coproduïda per Channel 4 i el British Arts Council, s’apropa l’experiència de Circles, un col·lectiu nascut el 1980 per promocionar el cinema fet per dones i per facilitar investigacions i discussions al voltant de les experiències de les dones del sector audiovisual. Amb una narrativa del tot peculiar…
Seguir llegint>>

 

Film produït per Iris Films, un col·lectiu de producció i distribució cinematogràfica feminista creat als anys setanta als Estats Units. Aquesta peça documenta les maternitats lèsbiques i mostra, de manera innovadora, la intersecció de les desigualtats d’ètnia i classe a partir dels comentaris de diverses mares lesbianes i dels seus fills i filles…
Seguir llegint>>

 

A Question of Choice

> Sheffield Film Co-Op
Gran Bretanya, 1982, 18 minuts

 

Un retrat documental de dues netejadores, una cuinera d’escola i una educadora de carrer que denota els límits de les oportunitats laborals a disposició de les dones angleses amb famílies al seu càrrec a inicis dels anys vuitanta…
Seguir llegint>>

 

Give Us A Smile

> Leeds Animation Workshop
Gran Bretanya, 1983, 13 minuts

 

Aquest col·lectiu destaca per les seves feines col·laboratives en el camp de l’animació i per l’apropament sovint humorístic a diferents situacions de discriminació que viuen les dones. Give Us A Smile mostra els efectes de l’assetjament diari al qual les dones es veuen sotmeses, des dels comentaris al carrer fins als estereotips de gènere als mitjans audiovisuals o a la violència…
Seguir llegint>>

 

Scuola senza fine

> Adriana Monti en col·laboració amb el programa de formació de 150 hores
Itàlia, 1983, 40 minuts

Entre 1974 i 1982 van tenir lloc a Itàlia els anomenats cursos de formació de 150 hores. Inicialment estaven dirigits als treballadors de la fàbrica i als camperols, i més tard es van ampliar als pensionistes i a les mestresses de casa. Scuola Senza Fine parteix com un experiment pedagògic en el marc de les classes donades a un grup de mestresses…
Seguir llegint>>

 

 

Entre el documental, la comèdia negra i el musical, aquesta peça originalíssima feta en col·laboració amb del col·lectiu Women and the Law mostra algunes de les maneres com els estats, al llarg de la història, han dissenyat sistemes que promouen la dependència econòmica de les dones vers els homes…
Seguir llegint>>