[google-translator]

Mudances visuals i transfiguracions femenines

Programa especial de la Mostra vinculat a l’exposició Metamorfosis. Visions fantàstiques de Starewitch, Svankmajer i els germans Quay, del CCCB.

Diumenge 18 de maig a les 20h

Les poètiques de la mirada femenina s’han desenvolupat gairebé sempre en contextos culturals i artístics que li negaven l’existència. La seva carta de naturalesa s’ha construït amb la insolència i el dissentiment estètic que les creadores han utilitzat per apoderar-se dels llenguatges com a eines pròpies. Germaine Dulac, al principi del segle XX, va ser una de les primeres que, des d’una pràctica cinematogràfica surrealista portada al límit, va començar a habitar el territori dels imaginaris amb una visió genuïnament feminista.

Aquesta ocupació estètica ve, doncs, d’una tradició antiga que ha anat mudant en una multitud d’exemples que irrompen en la pràctica representativa per explicar el cos, l’opressió, el desig i tota mena d’estats mentals des de l’experiència femenina. Aquest programa és una invitació a circular per algunes mostres d’aquesta línia genealògica, vinculada als temes tractats en l’exposició Metamorfosis i les anteriors projeccions de l’Xcèntric.

recMetamorfoza, Martha Colburn, 2013, vídeo, 7’

Dues peces del film col·lectiu Ferida arrel: Maria-Mercè Marçal, DD.AA, 2012:

recHeura que m’envaeixes el ventre i la follia, Anna Petrus, 6’

recLa mort blanca, Marta Vergonyós, 6’

recBiorxa, Lydia Zimmerman, 1994, vídeo, 6’

recAt Land, Maya Deren, 1944, 16mm, 15’

recLa souriante madame Beudet (La somrient madame Beudet), Germaine Dulac, 1922, 16 mm, sense so, 39’

Diumenge 18 de maig a les 20h

CCCB – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

C/ Montalegre, 5