Panoràmica

Programa organitzat amb la Filmoteca de Catalunya

 

Del 4 al 9 de juny de 2019

A la Filmoteca de Catalunya
Plaça Salvador Seguí, 1-9 (Barcelona)
Metro: L3 Liceu i L2 Paral·lel Bus: 21, 59, 88, 91, D20, D50, H14, V11 i V13 Bicing: Rambla del Raval, 13 i 20

 

Collita selecta de la cinematografia actual que recull films a favor de la restauració de les figures femenines a la història del cinema, documentals que remouen les memòries col·lectives i fan aflorar noves visions del passat i del present i que convida a celebrar els atreviments formals i narratius de les cineastes més rupturistes.

4 de juny | 18:30 | Sala Laya

Be natural: the untold story of Alice Guy-Blaché 

Pamela B. Green. Estats Units, 2018.120′. VOSC. Estrena a Espanya

“Be Natural” (Sigues natural) és l’epigrama que presidia la Solax Company, els estudis de cinema que Alice Guy va fundar als EUA. Tota una declaració de principis sobre la seva concepció de la tasca cinematogràfica. Un treball d’arxiu exhaustiu al voltant de la figura d’Alice Guy, que vol respondre a la pregunta que tothom es fa quan sent parlar d’aquesta pionera per primera vegada: com és que no sabia res d’ella? Be Natural rescata i reivindica imatges inèdites del seu treball precursor en l’àmbit de la producció, la direcció, la sonorització i l’acoloriment de films i incorpora també opinions d’historiadores i historiadors del cinema, teòriques i professionals de tots els àmbits que reivindiquen la vàlua incontestable del seu treball.

 

5 de juny | 21:30 | Sala Laya
Sessió doble

Tshweesh

Feyrouz Serhal, Líban, 2017. 25′. VOSE. Estrena a Catalunya

Document visual però sobretot sonor al voltant de la convivència quotidiana al Líban, amb el risc de bombardejos sobtats… mentre la vida continua.

 

Aïnata

Alaa Mansour, Líban, 2018. 63′. VOSC. Estrena a Espanya

Una mirada atenta a la distància entre les experiències de vida al Líban en plena  guerra i els imaginaris construïts des dels discursos polítics i mediàtics. A partir de la resignificació de materials documentals en contrast amb el relat dels habitants d’Aïnata, un poble al sud del Líban, la directora ens proposa participar de la constància d’una vida quotidiana marcada per l’horror, les invasions, les execucions, els recorreguts dels obusos enmig de la calma i la indiferència que considera també pròpia del seu país.

Amb la presència de Feyrouz Serhal i Alaa Mansour.

 

6 de juny | 21:30 | Sala Laya 

Las hijas del fuego

Albertina Carri, Argentina, 2018. 115′. VE.

Una roadmovie porno-lesbo-feminista de la mà dels avatars d’un grup de dones  dedicades a acompanyar altres dones en la recerca del seu propi erotisme. Un manifest no solament estètic sinó plenament polític: “Seguiment del camí emprès per tres dones que es creuen per atzar a la fi del món i inicien un viatge poliamoròs que les transforma fins a retornar-les a la seva ciutat natal sent unes altres, o potser aquelles que sempre van voler ser. Subjectes que pateixen amb l’ordre establert, amb  l’irreversible de la passió i amb la utopia d’un amor únic (…) allunyades de la possessió i del dolor com ineludible final de l’amor fora de tots els cànons” (Albertina Carri).

 

 

7 de juny | 22:00 | Sala Chomón

Knives and Skin (Ganivet i pell) 

Jennifer Reeder, Estats Units, 2019. 112′. VOSC.
Estrena a Espanya

La misteriosa desaparició de Carolyn Harper (que recorda la de Laura Palmer) ens introdueix en un film que subverteix l’estètica i els personatges arquetípics de l’imaginari del cinema nord-americà i reconfigura lliurement els codis del realisme màgic, els musicals o les comèdies absurdes. La directora de la saga feminista de culte White trash girl (1995) dirigeix un thriller teen-noir i feminista que posa contra les cordes la narrativa tradicional i qüestiona la seva capacitat de narrar la violència masclista.

 

 

9 de juny | 16:30 | Sala Laya

Angkar

Neary Adeline Hay, Cambodja/França, 2018. 71′. VOSC.
Estrena a Espanya

La directora acompanya el seu pare en un viatge de tornada al poble on va ser perseguit pels khmers rojos, el règim comunista que va controlar Cambodja entre 1975 i 1979. Un film íntim que revela un exercici forçat de transmissió, una expedició transgeneracional a favor de la memòria i el compromís històric.

 

 

 

 

9 de juny | 19:30 | Sala Laya

Extinção (Extinció)

Salomé Lamas, Portugal, 2018. 85′. VOSE.
Estrena a Catalunya

La fi de la Guerra Freda no va produir el desglaç del territori soviètic i la reconfiguració de les fronteres i els estats d’allò que un dia va ser l’URSS, i que ha resultat ser una bomba de rellotgeria. Entre la ficció i la no-ficció, la directora construeix un possible imaginari soviètic a través del retrat d’en Kolya, un noi de nacionalitat moldava que es declara habitant d’un país no reconegut, Transnistra.

 

 

 

 

30 de maig | 21:45 | Plaça Virreina (Gràcia)

Chez jolie coiffure

Rosine Mfetgo Mbakam. Bèlgica, 2018. 71′. VOSC.
Estrena a Espanya

Una perruqueria és l’espai l’escollit per la directora per enregistrar, amb una habilitat i respecte absolut, les converses -lliures, plenes de dolor, de por, però també de determinació- sobre les expectatives d’unes dones migrants al bell mig d’un barri de Brussel·les. De la mà de Sabine, vinguda del Camerun després d’haver estat en règim de semi esclavatge al Líban, el film ens fa entrar en aquest petit espai de 8 metres quadrats on ella i les altres perruqueres treballen entre 13 o 14 hores de manera clandestina a l’espera que es regularitzi la seva situació sota l’amenaça de l’expulsió i la curiositat dels turistes.

Amb el suport del Districte de Gràcia.
Copa de vi cortesia de D.O. Catalunya.

 

 

9 de juny | 21:45 | Plaça Salvador Seguí (Ciutat Vella)

Espero tua (re)volta (Espero tu (re)vuelta)

Eliza Capai, Brasil, 2019. 93′. VOSE.
Estrena a Barcelona

Retrat polifònic del moviment de protesta que va ocupar les escoles de Sao Paulo (Brasil) en demanda d’una educació pública i de qualitat. Protagonitzat per tres dels i les joves que van liderar les lluites estudiantils, el film narra els eixos centrals de la revolta, des de 2013 i fins a l’arribada de Jair Bolsonaro a la presidència.

Amb el suport del Districte de Ciutat Vella i la col·laboració de La Monroe.

 

 

20 de juny | 21:45 | Plaça Sant Pere (Ciutat Vella)

Black Pond

Jessica Sarah Rinland, Gran Bretanya, 2018. 42′. VOSE.
Estrena a Catalunya

Black Pond és una odissea per les terres comunals del sud d’Anglaterra narrat a través de les mans i els coneixements d’alguns membres de la National History Society que les ocupen en l’actualitat.

Amb el suport del Districte de Ciutat Vella.
Copa de vi cortesia de D.O. Catalunya.