Persistències fílmiques

DEL 6 A L’11 DE JUNY

Amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya

La secció Persistències fílmiques recobra l’esperit original de la MIFDB posant en diàleg pel·lícules rescatades d’altres moments històrics amb peces contemporànies, per afavorir que d’aquest encontre es produeixin nous escenaris d’interpretació i per situar les pel·lícules com a punts d’una mateixa constel·lació. Veure amb ulls d’avui films de recuperació afavoreix el desplegament de nous significats i de noves relacions amb els públics.
La persistència de la visió es un fenomen que demostra com una imatge roman a la retina humana una dècima de segon abans de desaparèixer, les persistències fílmiques que donen títol a aquest cicle fan referència a la voluntat continuada de sacsejar els models fílmics inventant nous llenguatges per a narrar les nostres resistències. Les peces que nodreixen aquesta programació se signifiquen per emprar formes de producció que mostren la insistència de les cineastes del passat i del present en fer ús del medi fílmic com a forma de denúncia social en processos que impliquen, a parts iguals, col·lectius feministes, professionals del cinema, obreres i activistes. Pel·lícules recents a les que observarem el desig de recuperar a través de l’animació, l’entrevista o la recreació, els actes rebels i subversius de les dones que han obert camí per a nosaltres. Films que opten per posar l’atenció en les micro resistències, gestos mínims, però profundament transformadors com pot ser la recuperació d’una llavor en territori ocupat, recol·lectar plantes silvestres o acoblar objectes rebutjats creant peces totalment noves. Extremadament vigents, també veurem pel·lícules que s’atreveixen a posar sobre la taula la construcció dels nostres desitjos més complexos, o que s’entenen com a processos de dol individuals, familiars i de tota una diàspora.

A la Filmoteca de Catalunya

Filmoteca de Catalunya Plaça de Salvador Seguí, 1-9. Barcelona Metro L2, L3 Autobusos 21 / 59 / 88 / 91 / D20 / D50 / H14 / V11 / V13