Pioneres Documental Llatinoamericà

Amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya

21 i 28 d’abril i 5 de maig de 2017 | 20:00 h

Als cinemes Girona
Carrer Girona, 175. 08037 Barcelona

21 d’abril | 20:00 h | 3€

The Ona People: life and death in Tierra del Fuego

Ana Montes i Anne Chapman, Argentina, 1977. 52′. VOSC*

A l’empara d’una atenta trajectòria al costat d’etnògrafs com el seu pare o el seu marit, Anna Montes (1923-1991) centrà el seu treball professional com a cineasta al voltant  dels relats de vida dels homes i les dones pobladores de l’interior americà, amb un compromís total envers les experiències dels pobles argentins i xilens. Aquesta producció que presentem, realitzada en col·laboració amb la també antropòloga Anne Chapman (1922-2010), documenta la vida de l’última generació dels selk’nam, coneguts com els onas, les seves resistències culturals i socials, i els rituals contra l’agonia del poble imposada per part dels successius processos d’apropiació anomenats colonitzadors. Onze anys després, el 1985 va rebre el Gran Premi del Primer Festival Nacional de Cinema Antropológico y Social a Buenos Aires.

Presentació i col·loqui després de la projecció a càrrec de Dolores Juliano.

*Aquesta pel·lícula es passarà narrada en anglès (subtitulada en català) perquè és l’única versió per a projectar disponible que hem localitzat.

28 d’abril | 20:00 h | 3€

La noche eterna

Carmen Guarini i Marcelo Céspedes, Argentina, 1991. 79′. VE

El film deixa testimoni de les lluites dels col·lectius de miners de la conca del río Turbio, als que les diferents males polítiques envers el carbó per part dels governs xilè i argentí han comportat misèria i desestructuració. La pel·lícula descriu no solament la pèrdua de llocs de treball sinó la significativa ferida en l’experiència de la comunitat, agredida pels efectes de les polítiques econòmiques i energètiques. El registre auster de la vida quotidiana portes endins, de les cases i les cuines, entrellaçada amb l’activitat minera, ofereix un document sobri i rigorós.

Presentació a càrrec d’Anna Solà.

 

Entrades disponibles a www.cinemesgirona.cat

5 de maig | 20:00 h | 3€

La Flaca Alejandra

Carmen Castillo i Guy Girard, Xile, 1994. 60′. VE

Documental revelador dels efectes perversos d’una repressió brutal com la que va infligir la dictadura del general Pinochet a gran part de la població i especialment als militants d’esquerres. El film constitueix una llarga conversa amb Marcia Merino, la flaca Alejandra, exdirigent del MIR que va acabar com a col·laboradora de la mateixa policia política a les ordres de la qual va delatar, vint anys abans, a la directora d’aquest documental. Carmen Castillo intenta esbrinar, amb aquesta entrevista totalment oberta, l’entrellat d’un procés ple de complicitats i venjances en el marc d’un entorn en què la reparació del dolor forma part de la reconstrucció social.

Presentació a càrrec de Marta Selva.