Presentació: Mostra – Distribucions

Amb la col·laboració de La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

DL 27 d’abril 19h

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona presenta un nou recurs, Mostra – Distribucions, destinat a la distribució cultural d’algunes de les pel·lícules presentades en les darreres edicions i que aporten elements de reflexió sobre temes o debats relacionats amb els reptes de les polítiques de gènere, el feminisme o el moviment associatiu de les dones.

Estrena
Menopausa Rebel, Adele Tulli (Gran Bretanya/Itàlia, 2013)
25 minuts
VOSC
Amb la presència de la directora i de Thérèse Clerc, fundadora de la Casa Baba Yaga.

“La menopausa és el començament de la vida!” Thérèse Clerc descriu amb aquestes paraules l’experiència de fer-se gran. Amb 85 anys, aquesta militant i apassionada feminista va posar en marxa La Casa Baba Yaga, un innovador projecte de convivència per a dones de més de 65 anys. Adèle Tulli recull a Rebel Menopause les experiències de les dones que hi viuen i elabora un retrat íntim de Thérèse, una dona que viu la maduresa com “un temps de completa llibertat”.

Declaracions de Thérèse Clerc

“Baba Yaga és una figura de la mitologia eslava. Aapareix a nombrosos contes russos, búlgars i polonesos i es representa, sovint, com una bruixa amb una sola cama que viu a les profunditats del bosc.

La Casa Baba Yaga és un lloc de vida per a dones grans, ciutadanes solidàries, laiques i d’orientació ecològica. Respon a una altra manera d’envellir i és un lloc completament autogestionat.

Volem canviar la mirada de les dones grans sobre elles mateixes i sobre la societat i, sobretot, la mirada de la societat sobre la vellesa. La Casa Baba Yaga és una experiència d’innovació social, un projecte polític que, després de 15 llargs anys de combat, ha pogut veure la llum. De moment, comptem amb catorze inquilines. Som sembradores de futur, ja que morir vella està bé, però envellir bé està encara millor. D’ara fins 2050, un terç de la població francesa tindrà més de 60 anys. En el futur, caldrà desenvolupar projectes d’autogestió per a persones grans.

La Casa Baba Yaga és també un lloc per a compartir experiències i coneixement. La planta baixa del nostre immoble, un espai de 120 metres quadrats, està dedicada a la recerca i la formació al voltant de la vellesa. UNISAVIE (Université du Savoir des Vieux) agrupa expertes sociòlogues, antropòlogues, economistes i filòsofes per impulsar la reflexió al voltant de totes les qüestions que fan referència a la vellesa i l’envelliment.”

Un model d’allotjament innovador

El projecte, desenvolupat a Montreuil (París) i impulsat per tres dones de més de 70 anys, Thérèse Clerc, Monique Bragard i Suzanne Goueffic, ja s’ha convertit en un model de referència d’allotjament per a gent gran. A Canadà, per exemple, s’ha començat a adaptar-lo a les necessitats de la seva gent gran.

La voluntat del projecte Baba Yaga radica en la reapropiació de la pròpia vellesa. Aquest projecte de vida permet a la vintena de dones que l’habiten satisfer tant les seves aspiracions individuals com les col·lectives. “Les ‘Babayagues’ no ens tanquem pas en un gueto, sinó que participem de la societat a través del repàs escolar, l’alfabetització, l’ajuda a les dones joves, la transmissió del savoir-faire i les tradicions, la cura al cos i la gimnàstica, entre d’altres”, explica Thérèse Clerc.

DL 27 d’abril 19h
La Bonne – Sala gran
C/ Sant Pere més baix, 7
Sessió gratuïta