Presentació

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFDB) és un festival dissident, feminista i apassionat que es concentra en dos moments de l’any. La MIFDB va néixer  fa més de tres dècades, al juny de 1993, a Barcelona.

FT Feminisme i Transfeminisme. La irreverència és part del nostre ADN, la intervenció sobre els discursos i les imatges, el dubte i la contraproposta al voltant de la construcció del gènere i del poder en general, de les temàtiques sobre les quals dirigir el focus d’atenció, del riure i el glitch com a eines per capgirar els sentits, del collage com a filosofia. Estem molt atentes a allò que, semblant inoportú, fa brotar noves espurnes de llum.

MA Memòria i arxiu. La revisió del treball creatiu de les dones del passat és un acte de supervivència. A partir de les herències genealògiques, l’experiència de les que ens han precedit o la saviesa de les seves metodologies, la MIFDB ha dibuixat, any rere any, un mapa cinematogràfic singular. Lluny d’establir una llista general i desposicionada del cinema de les dones, el nostre arxiu està construït a partir de l’acció d’espigolar, any rere any, les produccions audiovisuals més urgents ―que no obligatòriament les més recents―. A través de projectes creatius i col·laboratius com Arxipèlag situem com a prioritat política l’escriptura d’un continuum d’existències, la restauració de les memòries i les genealogies. Mitjançant iniciatives de difusió i visibilització com Mostra Distribucions, allarguem la vida de les pel·lícules més enllà del circuit de festivals.

C Cineastes. Reivindiquem l’autoria femenina, volem fer lloc a altres històries del cinema que comptin amb la presència i les veus de cossos i identitats dissidents que el relat oficial ha esborrat i esborra sistemàticament. Les cineastes que s’invoquen al nom del festival, aquestes dones en plural, constitueixen un subjecte autoral inabastable, com ho és el subjecte polític feminista, en transformació i transformador.

PCF Pensament Cinematogràfic Feminista. La MIFDB neix amb una voluntat d’acció pedagògica i creació conceptual, com una forma d’il·luminar un espai enfosquit per l’androcentrisme cinematogràfic. La reflexió és una part essencial del projecte: la practiquem i l’activem a les sessions, a l’espai editorial Mostra Publicacions i a través d’activitats educatives a centres escolars i universitats.

EF Eleccions feministes. La MIFDB és un festival no competitiu que s’estén al llarg de tot l’any, aquestes decisions polítiques es corresponen a la voluntat de convertir el treball cultural en més compatible amb la vida i les cures de les persones. Entre les preocupacions de la MIFDB es troba el debat sobre el paper dels festivals en el recorregut cinematogràfic. Així, hem alliberat les programacions de les dinàmiques competitives, fet que ens ha permès buscar altres connexions, auscultadores dels debats socials pendents. En conseqüència, la cartografia cinematogràfica dibuixada al llarg dels anys es desmarca de la lògica única de l’algoritme.

C Cooperativisme. La MIFDB  cerca la posada en pràctica d’una política relacional d’escolta, treball conjunt i col·laboració.  Treballem en el context de la cooperativa de pedagogia audiovisual Drac Màgic i en xarxa amb entitats locals i internacionals. La MIFDB és cofundadora i forma part de TRAMA (Coordinadora de Muestras y Festivales de cine, vídeo y multimedia realizados por mujeres del Estado español), de IWFFN (International Women Film Festival Network) i de Catalunya Film Festivals (CFF), entre d’altres.

CC Cinema i  Creació. La MIFDB valora la mescla, defensa l’eclecticisme i es diverteix amb la bastardia. A les nostres pantalles, programes de televisió, films experimentals i peces de net.art conviuen amb les produccions documentals i de ficció més convencionals. L’espai excèntric que sovint ha ocupat la creació audiovisual femenina/feminista fa que la MIFDB sigui caminadora de fronteres, programadora centrífuga. La MIFDB es configura també com un espai de creació fomentant la mobilització creativa en diferents formats a través de les seves convocatòries obertes.

EC Espai de trobada. La MIFDB s’ha construït com un espai de trobada on compartir experiències cinematogràfiques, és a dir, com un espai de recepció obert a lectures poc previstes, hackejos feministes a la història “oficial” del cinema i desafiaments experimentals a les narratives androcèntriques que canvien l’imaginari personal i col·lectiu.