Espero tua (re)volta
Eliza Capai
Espero tua (re)volta
Sinopsi
Retrat polifĆ²nic del moviment de protesta que va ocupar les escoles de Sao Paulo (Brasil) en demanda dāuna educaciĆ³ pĆŗblica i de qualitat. Protagonitzat per tres dels i les joves que van liderar les lluites estudiantils, el film narra els eixos centrals de la revolta, des de 2013 i fins a lāarribada de Jair Bolsonaro a la presidĆØncia.
Trailer
Fitxa tĆØcnica
DirecciĆ³
Eliza Capai
PaĆs
Brasil
Any de producciĆ³
2019
DuraciĆ³
93′
Idioma
VOSE
Format
DCP i MP4
Contacte de distribuciĆ³
āSĆ³c filla de la dictadura i vaig crĆ©ixer amb histĆ²ries sobre els seus temps. Els meus pares es van conĆØixer a la facultat i tots dos formaven part del moviment dāestudiants. El meu pare va ser pres polĆtic, el van torturar, es va haver dāexiliar i va passar per Xile i Argentina, on va ser testimoni dels rĆØgims dels dos paĆÆsos. Quan la Dictadura Militar va acabar es van permetre de nou les assemblees dāestudiants al Brasil. Els meus amics i jo, als 12 anys, vam fundar la primera assemblea dāestudiants de lāescola pĆŗblica on vam fer la secundĆ ria. AllĆ² va marcar la meva pre-adolescĆØncia. Els i les joves que apareixen al film sĆ³n fills de la democrĆ cia, dāun nou moment. La meva mirada estupefacta els ha volgut seguir en la seva lluita.ā
Espero tua (re)volta describe cinco aƱos de movilizaciones (mientras por el gobierno nacional pasaban Dilma Rousseff, Michel Temer y ahora Jair Bolsonaro) en asambleas estudiantiles, tomas de escuelas, cortes de calles y enfrentamientos cara a cara con la policĆa, siempre bajo el lema āocupar y resistirā. Los testimonios de las jĆ³venes lideresas (porque las mujeres han tenido un lugar protagĆ³nico en todo este movimiento) conforman el corazĆ³n de un film que -a pesar de los golpes que reciben las protagonistas y la crisis de la educaciĆ³n pĆŗblica que retrata- nunca pierde su reivindicaciĆ³n de la libertad sexual, artĆstica y polĆtica ni su espĆritu festivo. Agitprop a la brasileƱa.
Hay una lĆ³gica formal que enriquece el trabajo de la directora, a saber, su ligazĆ³n con el lenguaje de la mĆŗsica en el ritmo que le imprime a las imĆ”genes y el modo en que los colores inundan la pantalla para evocar las estrategias de un cine polĆtico de impacto. Lo que cambia es la evaluaciĆ³n y el anĆ”lisis que hacen a la distancia los protagonistas. La calle, ese arte del olvido impuesto por el mundo de la virtualidad, se materializa de modo tal que nadie pierda de vista que es allĆ donde se logran los derechos avasallados por la clase polĆtica de turno. La mĆŗsica y la protesta se aĆŗnan para revivir un espĆritu colectivo vivo.
- Directora: Eliza Capai
- Pais, any, duraciĆ³: Brasil, 2019, 93'