Celia Rico

Celia Rico Clavellino (Sevilla, 1982) és llicenciada en Comunicació Audiovisual i en Teoria de la literatura i literatura comparada, amb un postgrau en Desenvolupament Audiovisual i Script-editing i un DEA en Teoria i Anàlisi Fílmica.

Com a guionista i directora va començar la seva carrera amb el multipremiat curtmetratge Luisa no está en casa, única representació espanyola a La Biennal de Venècia el 2012.

Viaje al cuarto de una madre és la seva òpera prima, estrenada al Festival de Cinema de Donosti San Sebastián en 2018, on va obtenir la Menció Especial del Jurat, el Premi de la Joventut i el Premi Fedora de la Crítica. La pel·lícula ha estat nominada a quatre premis Goya i ha guanyat quatre premis Gaudí (Millor Guió, Millor Actriu Protagonista, Millor Actriu Secundària i Premi del Públic).

Celia ha estat ajudant de la directora de cinema Claudia Llosa i ha dirigit la segona unitat del llargmetratge No llores, vuela (Festival de Berlín, 2014). A més, ha treballat durant més d’una dècada en l’equip de productores com ara Arcadia Motion Pictures (Blancaneus, Blackthorn) o Oberon Cinematogràfica (La teta asustada, Dictado), entre altres, i ha coescrit el llargmetratge Quatretondeta de Pol Rodríguez (Festival de Màlaga, 2016). També ha codirigit el projecte Diaris filmats, un taller de documental autobiogràfic per a dones grans amb el suport del programa “Art per a la millora social” de l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona.

Actualment, Celia imparteix classes de direcció a les escoles de cinema ESCAC i ECIB de Barcelona i col·labora en el projecte de pedagogia del cinema a escoles i instituts “Cinema en Curs”.

Recentment ha publicat l’àlbum il·lustrat Celia se aburre (Penguin Random House – Premi Boolino 2017) i ha escrit la sèrie d’animació infantil per a televisió “Mironins” basada en l’obra de Joan Miró, que codirigirà el 2020.

> Conegudes (també) a casa 2019
> Espacio en femenino. Imaginarios alborotados 2023