Una crítica aguda al turisme a les regions postcolonials (…) Ballús no confon les bones intencions amb l’enteniment íntim d’una experiència que no és seva pròpia.

Jessica Kiang

Variety

Una pel·lícula emotiva que parla de reconciliació, la d’una filla amb el seu pare, la d’un univers estrany amb la seva pròpia estranyesa. I ho fa amb una claredat, bellesa i sentit de l’humor que desarma.

Luis Martínez

El Mundo

El viatge de la Marta

Neus Ballús, Espanya, 2019. 83′. VC.
La Marta, una noia de 17 anys, es troba passant les vacances de Nadal al Senegal amb el seu pare i el seu germà petit. La fascinació de la Marta per en Khouma, un càmera senegalès que treballa filmant les excursions dels turistes, tensarà la ja conflictiva relació amb el seu pare. Els vídeos del Khouma, un compendi de clixés de postal que filma per satisfer els turistes, seran part de la pel·lícula i ajudaran la Marta a descobrir els mecanismes interns del negoci del turisme occidental al continent. Alhora, establirà amistat amb l’Aissatou, una noia que neteja les habitacions de l’hotel de luxe, que resultarà ser una relació més forta del que s’esperava.

Festivals (selecció)
Berlinale
Festival de San Sebastián

És un retrat polièdric del turisme occidental a l’Àfrica i de la mirada del turista sobre la realitat africana. El film està narrat des del punt de vista d’una adolescent que s’enfronta per primera vegada a la dificultat de relacionar-se en un context de grans desigualtats.

Declaracions de la directora