Helena Taberna

Cinc llargmetratges, a més de diversos curtmetratges i documentals, composen la trajectòria cinematogràfica d’Helena Taberna, marcada per la coherència en l’elecció dels seus projectes i per un estil cinematogràfic molt personal. Els films de Taberna s’apropen a qüestions socials i d’interès general com ara el terrorisme, les migracions, el paper de l’església a la Guerra Civil espanyola, la violència masclista o la manipulació de les sectes.

La seva ópera prima, Yoyes, és una pel·lícula de referència en el cinema sobre ETA i es continua programant a televisions i universitats de tot el món. El seu segon treball, el llargmetratge documental Extranjera, s’utilitza habitualment a universitats com a material de referència per a formacions i altres treballs didàctics sobre migracions. El 2010, estrena el documental Nagore, al voltant de les circumstàncies de l’assassinat d’una jove estudiant a les festes de San Fermín.

El 2003 inicia, a través de la seva productora Lamia Producciones, una línia editorial de materials didàctics per apropar l’anàlisi fílmica, temàtica i de gènere a col·lectius educatius, socials o culturals.

El 2006, juntament amb altres directores de l’estat espanyol, Helena Taberna funda CIMA, Asociación de Mujeres Cineastas y de los Medios Audiovisuales.

>La Mostra a la Filmoteca >Retrospectiva Helena Taberna