History lessons

Barbara Hammer, 2000

EUA, 65′

El film és una exploració de l’ús social de les imatges del lesbianisme i una convincent, humorística i fonamentada contribució a la seva història. Centrant-se en la difusió de les imatges anteriors al moviment d’alliberament gai, simbolitzat per Stonewall, el film exposa no només les representacions lesbianes reproduïdes en la cultura i l’espectacle, sinó també les caracteritzacions realitzades des de l’àmbit mèdic, científic i legal.

Mitjançant la recuperació d’imatges antigues (del 1896 al 1969), Hammer construeix aquestes peculiars lliçons d’història a partir d’una atractiva barreja composta pel seu estil experimental, el seu sentit de l’humor i la seva ironia i irreverència. Així, el film es revela com una recontextualització de les imatges que pretenien definir el comportament de les lesbianes com a il·lícit i les presentaven com a neuròtiques, “homenotes” i marginals.

“He trial el cinema i el vídeo com a mitjans per fer visible allò invisible. Em sento obligada a revelar i a remarcar l’existència de col·lectius marginats, la història dels quals mai no ha estat contada”.

Film projectat al programa Manifestos fílmics feministes I

DG 8 de novembre – 20h

Auditori CCCB