Les vides de Marona

Anca Damian, França. 2019. 92’. VE. VC. VOSE. VOSC.
Preestrena estatal

Recomanada a partir de 7 anys

Aquesta és la història d’una gosseta que recorda els diferents amos que ha tingut al llarg de la seva vida i als quals ha estimat incondicionalment, omplint d’innocència i de llum totes les llars on ha viscut. Filla d’un dog argentí orgullós i racista i d’una gossa borda molt bonica, Marona és la darrera d’una ventrada de Nou, que és el “no-nom” que li posa la propietària de la seva mare en néixer. Poc després la separen de la resta de la seva família. Així comença la seva vida de gos…

Festivals (selecció)
Festival Internacional d’ Animació d’Annecy
Festival Internacional de Cine de Gijón
European Film Awards
Festival Mar del Plata
ANIMAC

En la animación, esta directora de origen rumano ha encontrado por fin un espacio en el que poder expresar una creatividad que, visto lo visto, solo está delimitada por las infinitas posibilidades de la más inquieta de las imaginaciones. Cada objeto, personaje y paisaje es susceptible de deformarse hasta niveles que rozan el surrealismo. Esto sucede como exhibición de un músculo visual impresionante, pero también para concretar un ejercicio de impresionismo en el que las maravillas y terrores del mundo moderno se magnifican por el filtro previo de las vivencias de una protagonista con la que se empatiza no solo por su posición, sino también, por el sofisticado aparato estético-narrativo que la acompaña.

Víctor Esquirol

Otros Cines Europa

Quan se’m va acudir de fer aquest film, vaig tenir la sensació que, sota aquest aspecte de “film per a tota la família”, podia introduir una lectura més profunda de la nostra banal realitat quotidiana. En aquest sentit, l’animació em va donar la llibertat necessària per construir un entorn visual únic on sentim la comoditat d’imaginar. També, i des d’un vessant lúdic, vaig veure’m capaç d’influir en la percepció del públic. Veure a través dels ulls d’un gos és com donar a cadascú un mirall on plantar cara a determinades veritats. Veritats que ningú no pot negar. Per a mi, el film és com un conte de fades modern.

 

Anca Damian

Directora