Lois Weber

Lois Weber (1882-1939) és coneguda com la primera cineasta nord-americana. El 1916 se la considerava la més ben pagada de totes les persones que es dedicaven a la direcció cinematogràfica.

Convençuda que a la professió teatral li calia una missionera, va introduir-se en el món de l’espectacle com a actriu, cantant i pianista, després d’haver participat activament en l’Exèrcit de Salvació. Va realitzar el seu primer film a la Gaumont Talking i després va treballar a Universal Studios, època en què  era tan coneguda com David W. Griffith o Cecil B. De Mille. L’any 1917 va crear la seva pròpia productora i el 1920 va firmar un fabulós contracte amb la Famous Players-Lasky. Els arguments dels seus primers films se centren en temes com la pena de mort, l’avortament, la pobresa o el control de la natalitat. Amb el temps, però, es va decantar cap a les populars women’s pictures d’estil hollywoodià. Va morir l’any 1939 en la més absoluta misèria.

Va dirigir més de centtítols, però la seva productora va tancar en la dècada de 1920, quan la seva carrera es va anar acabant. Lois Weber no va fer la transició al so tot i que el 1934 va dirigir un film sonor White Heat.