Mercè Conesa

Mercè Conesa González (Barcelona, 1953 – 2009) va iniciar la seva carrera professional el 1975 com a corresponsal a l’Hospitalet de Llobregat de La Vanguardia, després de llicenciar-se en Periodisme a la Universitat Autònoma de Bellaterra. Entre el 1979 i el 1981 va treballar a Ràdio Olot i després al diari Avui fins a la seva incorporació a El Periódico el 1982.

Com a professional de la informació, destacà per la seva integritat i la fermesa de les seves conviccions. Durant molts anys va cobrir la informació del Palau de Justícia i, especialment, els judicis del 23-F a Madrid i els del cas Banca Catalana a Barcelona. Va implicar-se en associacions de suport a presos, a immigrants, a discapacitats i, en general, als marginats de la societat. Va guanyar-se la confiança i el respecte de col·lectius en lluita com, per exemple, el de gais i lesbianes, que la premiaren el 1978.

Més tard es va dedicar als temes mediambientals, dels quals va ser pionera a la premsa barcelonina. El 2008 va rebre el Premi Solidaritat que concedeix l’Institut Català de Drets Humans (ICDH), i el 4 de desembre del mateix any el guardó Ofici de Periodista atorgat pel Col·legi de Periodistes.