Queer Genius

Chet Catherine Pancake, Estats Units, 2019. 115’. VOSE.
Estrena estatal

Un film documental íntim que retrata diferents artistes queer dels Estats Units que han estat inspiradores per a diferents generacions i que són reconegudes per la seva radicalitat i per la manera d’entendre i viure la seva pròpia “genialitat”. Queer Genius composa un retrat coral i estableix una mena d’arbre genealògic pintoresc que abasta sis dècades d’art i activisme queer, on es ret homenatge a la cineasta experimental Barbara Hammer, al col·lectiu d’art sonor i poètic Black Quantum Futurism, a la poeta Eileen Myles i a l’artista performàtica Jibz Cameron.

Festivals (selecció)
Frameline San Francisco LGTBQ+ Film Festival
London LGBTIQ+ FILM FESTIVAL

Mentre gaudim del desafiament narratiu de la pel·lícula, ens podem demanar per la definició de la noció de “geni”. Pot ser és aquesta la intenció del film. Aquestes artistes no són exaltades com si es tractés d’una hagiografia, són complexes i properes. Potser el seu geni rau precisament en el desafiament i la subversió d’aquesta noció i en el rebuig de qualsevol narrativa específica, conclusiva, sobre les seves personalitats o el seu art.

Neha Mulay

Honey Suckle Magazine

Com a artista queer que va arribar de joveneta a Baltimore, als anys 90, després de deixar enrere les muntanyes Apalaches, em vaig veure profundament influenciada pels llibres, les pel·lícules i la música d’altres artistes queer que parlaven d’una nova forma de vida cultural. Aquestes complexes obres d’art em van guiar en un món que sentia extremadament alienant. […] I des d’aleshores considero molt important honrar i documentar la “família” que he escollit.

 

Comentari de la directora