Remedios Zafra

Escriptora i assagista espanyola. És científica titular a l’Institut de Filosofia del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Ha estat professora d’art, estudis de gènere i cultura digital a la Universitat de Sevilla, professora tutora d’antropologia social a la Universitat Nacional d’Educació a Distància i professora convidada en postgraus i seminaris sobre cultura, art i tecnologia. Orienta el seu treball reflexiu i d’investigació a l’estudi crític de la cultura contemporània, el feminisme i les polítiques d’identitat a les xarxes.

Des de 2001 Remedios Zafra participa com a conferenciant en diversos fòrums dedicats al pensament crític i la cultura digital. Destaquen una de les primeres conferències sobre ciberfeminisme a l’Estat espanyol (Museo Reina Sofía de Madrid MNCARS, març de 2001) i d’altres significatives a congressos i seminaris sobre Internet, feminisme y cultura contemporània. Ha estat assessora i coordinadora de diversos projectes d’investigació sobre identitat i cultura de xarxes. Actualment és assessora científica i investigadora del projecte Videografías. La cultura entre las cámaras, projecte d’AECID en col·laboració amb l’Acadèmia d’Espanya a Roma, la Red de Centros Culturales de España en el exterior i el CSIC (2020-2022).

La seva obra assagística i literària ha rebut nombrosos reconeixements, entre ells el Premi ANAGRAMA d’assaig l’any 2017 pel text El Entusiasmo o el Premi de Comunicació de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya el 2010. La seva trajectòria va ser reconeguda el 2014 amb el Premi Meridiana de Cultura de l’Instituto Andaluz de la Mujer.

> Pensadora: Remedios Zafra