Contacte distribució: wendy.gwosdz@imediate.fr

La nostra heroïna es troba en el procés de fer-se gran i no és capaç de fer balanç entre el seu esperit, encara infantil, i les noves responsabilitats que duu a l’esquena. Veiem Artemis al garatge, ballant a ritme de “Freestyler” i, al cap d’uns instants, com canvia els bolquers al seu pare abans de caure rendida, mentre plora, sobre el seu llit.
La trajectòria de com la protagonista es fa gran alhora que més propera al seu pare, que es comunica de manera insuficient i només fa que mirar els esports a la televisió, està fragmentada no només narrativament, sinó també a nivell de la direcció.

Vladan Petkovic

Cineuropa

Selini, 66 erotiseis / Moon, 66 Questions

Jacqueline Lentzou, Grècia i França, 2021, 108’, VOSE.
Estrena a Catalunya

Primer llargmetratge de Jacqueline Lentzou, representant del millor cinema grec recent. El film relata el retrobament entre Artemis, una noia de vint-i-quatre anys, i el seu pare, afectat per un descontrol muscular, de qui s’ha de responsabilitzar després d’uns anys de distanciament. Lentzou fragmenta la descripció d’aquest procés mitjançant un enfocament agosarat, en què juxtaposa les imatges pròpies d’aquesta situació —i de l’impacte que té entre la seva família— amb d’altres procedents de vídeos domèstics, fragments dels diaris de la protagonista —que fan referència a les fases de la lluna— i l’aparició de quatre cartes de tarot que a manera de puntuació obren cada capítol. Amb la combinació d’aquestes textures diferents i amb uns registres interpretatius que es desplacen entre la fredor cerebral, l’expressivitat física inesperada i la comicitat de l’absurd, la cineasta crea un film emocionalment complex que convida a desxifrar els enigmes que s’amaguen en la relació dels dos personatges.

Festivals (selecció)
Berlin International Film Festival (Alemanya, 2021)
São Paulo International Film Festival (Brazil, 2021)
Festival de Cine Europeo de Sevilla (Estat espanyol, 2021)
Shanghai International Film Festival (Xina, 2021)
Göteborg Film Festival (Suècia, 2022)

Què vol dir ‘a prop teu’? és la primera pregunta que se’ns planteja en el film. És una pregunta inicial, que estableix el to i el veritable tema de la pel·lícula; perquè també és, d’alguna manera, la pregunta que constantment tortura la protagonista al llarg del film. Intentar entendre què significa la intimitat i com se sent… Entendre què significa ‘ser pare’, el fet que algú et porti al món l’obliga a ser proper a tu? O aquesta relació és una concepció social?”

Jaqueline Lentzou