Tender Fictions  

Barbara Hammer, Estats Units, 1995. 58′. VOSC.

Aquest film és una autobiografia abans que, en paraules de Hammer, “algú la faci per ella”. Conscient que el gènere de l’autobiografia lèsbica és històricament extraordinari, la directora construeix el relat de la seva vida mitjançant imatges d’arxiu i fent un ús irònic de les “veus de l’autoritat”. Juntament amb Nitrate Kisses (1992) i History Lessons (2000) conformen una trilogia al voltant de la història de la representació LGBT abans del sorgiment dels estudis queer.

Festivals (selecció)
Sundance Film Festival, 1996.
Berlinale, 1996.
Ann Arbor Film Festival, Isabella Lidell Art Award, 1996.
Melbourne Queer Film Festival, 1996.

 

 

“Rica en material d’arxiu i històries familiars… Un collage inventiu de declaracions personals, found footage, discurs lèsbic, vida i autobiografia.”

Christine MacDonald

Sojourner

Tender Fictions està construida a partir d’una vasta quantitat de materials crus: films domèstics, fotografies, textos acadèmics, entrevistes, programes de televisió, reminiscències de la pròpia Hammer, la família o les amistats, així com una corrua d’exparelles. Al principi, les imatges se centren en la relació de Hammer amb Hollywood: la seva àvia va ser cuinera de Lilian Gish i la seva mare volia ser Shirley Temple, una aspiració, d’altra banda, que explica amb una dada històrica: “quan vaig néixer, Shirley Temple era la dona millor pagada dels Estats Units.”

Gary Morris

Bright Lights Film Journal