The Archivettes

Megan Rossman, Estats Units-Austràlia, 2018. 61’. VOSE. VOSC.
Estrena estatal

“La nostra història estava desapareixent tan de pressa com la fèiem”. Amb aquesta certesa, Deborah Edel i Joan Nestle van fundar, a Brooklyn, els Lesbian Herstory Archives, la col·lecció amb materials de lesbianes i al voltant de lesbianes més gran del món. Durant més de 40 anys, aquesta organització s’ha dedicat a prevenir que la història de les lesbianes acabés, literalment, a la paperera. Ara les fundadores tenen més de setanta anys i el grup afronta diversos reptes: la transferència de lideratge, els canvis tecnològics, el moment polític als Estats Units i la nova crida a l’activisme feminista i lèsbic.

The Archivettes és un film documental que explora la manera com aquest grup de dones va decidir reunir-se per combatre la invisibilitat lesbiana i per crear un espai d’afirmació, coneixement i reconeixement.

Festivals (selecció)
OutFest Los Angeles
Leeds Queer Film Festival
Queer Lisboa

 
 

A mida que el president Trump i la seva administració desarticulen els drets del col·lectiu LGBTQIA+ creix el sentit d’urgència per entendre el passat i la història de les lluites del moviment. The Archivettes explora la història de l’arxiu i, a través d’aquesta, s’endinsa en les lluites personals i polítiques de les dones involucrades.

Comentari de la directora

Al film, Edel i les altres arxivistes ens expliquen la seva presa de consciència política i què les va portar a la creació de l’arxiu –l’aparició d’un subgrup dins de la Gay Academic Union volia assegurar que les lesbianes no eren discriminades pels homes blancs gais.

 

Tre’vell Anderson

Out Magazine