Yugantar

Primer col·lectiu fílmic feminista a l’Índia. Fundat per Abha Bhaiya, Deepa Dhanraj, Meera Rao i Navroze Contractor el 1980, Yugantar va realitzar quatre pel·lícules documentals. Treballant en col·laboració amb grups de dones existents o emergents, Yugantar va implementar pràctiques cinematogràfiques innovadores i vocabularis polítics que encara avui ressonen.
Les pel·lícules de Yugantar van suscitar reflexions sobre la solidaritat, la mobilització, les vagues, la reivindicació dels drets laborals, el desafiament a la violència contra les dones i la realització col·lectiva de pel·lícules. Van crear plataformes per a debatre i organitzar-se en favor d’un canvi radical, integrant un Tercer Cinema feminista diferent, a través del que reescriuen a sobre de les històries colonitzadores del cinema feminista occidental i del cinema documental, dominat pels homes. Encenen especulacions sobre amistats cinematogràfiques passades i futures.

Els quatre curtmetratges de Yugantar es van projectar i debatre àmpliament a principis dels anys vuitanta i després van desaparèixer de l’esfera pública. Durant aproximadament quaranta anys les pel·lícules van existir a través de records i narracions vívides, i les seves còpies es van perdre o es trobaven massa deteriorades per a ser projectades. En 2009 l’Arsenal – Institute for Film and Video Art de Berlín les va restaurar i digitalitzar.

> Persistències fímiques 2023