Retrospectiva a Yvonne Rainer

DEL 8 DE JUNY AL 22 DE JUNY

Organitzada conjuntament amb la Filmoteca de Catalunya

Yvonne Rainer (San Francisco, 1934) ha construït una carrera de més de cinc dècades en els universos de la dansa, el cinema i l’escriptura teòrica. Els inicis de la seva trajectòria es remunten al seu paper com a ballarina i coreògrafa del col·lectiu de dansa moderna Judson Dance Theater, on va incorporar peces fílmiques experimentals en les seves performances. En aquesta primera etapa escriu el text No Manifesto (1965), on va assentar les bases de la seva teoria al voltant de la imatge dient:  “No a l’espectacle (…) No al glamour i a la transcendència de les imatges de les estrelles”.
En aquesta retrospectiva mostrarem set dels films d’Yvonne Rainer, restaurats recentment, per capbussar-nos de manera profunda en l’obra fílmica d’una autora que situa en el centre la voluntat de treballar la ruptura de les convencions fílmiques preexistents i la invenció d’un llenguatge cinematogràfic més propici per a executar el seu discurs. El seu primer llargmetratge, Lives of performers (1972) obre el camí a allò que seran les seves cerques més importants: la subversió del discurs narratiu, la ruptura amb el model d’identificació amb els personatges i el fluix continu d’esdeveniments. Com ella mateixa explica a La narrativa al mal servicio de la identidad  (1991), li interessen els films “en els quals a cada escena haurem de decidir de nou les prioritats de mirar i escoltar”. En les tres dècades següents aprofundirà en aquestes cerques a través de sis llargmetratges més on explorarà temàtiques polítiques i socials com l’imperialisme, la identitat, l’amor romàntic, el privilegi o l’envelliment.

A la Filmoteca de Catalunya

Filmoteca de Catalunya Plaça de Salvador Seguí, 1-9. Barcelona Metro L2, L3 Autobusos 21 / 59 / 88 / 91 / D20 / D50 / H14 / V11 / V13