Revisió d’urgència: Cecilia Bartolomé

Del 6 de juny al 10 de juny 2018

A la Filmoteca de Catalunya
Plaça Salvador Seguí, 1-9 (Barcelona)

6 de juny | 18:30       

Después de (I): No se os puede dejar solos

Cecilia Bartolomé, José Juan Bartolomé, Espanya, 1983, 90′. VE

Primera part d’un film emblemàtic del documentalisme polític que es va desenvolupar a Espanya entre els anys 1976 i 1980 amb la voluntat de reconstruir la història dels quaranta anys previs i que se centra, en aquest cas, en la primera transició. La diversitat dels testimonis, extrets de tots els sectors de la societat, demostra el compromís de la realitzadora per plasmar amb rigor el panorama social i ideològic d’aquells anys; també per tractar aspectes problemàtics, així com conflictes llavors incipients en uns moments políticament molt delicats. Les tensions al País Basc, el moviment obrer, les lluites de les dones, la profunda divisió ideològica entre dretes i esquerres, l’amenaça del feixisme, són aspectes que la realitzadora indaga donant el protagonisme absolut a la ciutadania anònima. Tots aquests elements converteixen el film, integrat per dues parts, en un document imprescindible per entendre la historia recent d’Espanya.

*Amb la presència de Cecilia Bartolomé

7 de juny | 18:30  

 

Después de (II). Atado y bien atado

Cecilia Bartolomé, José Juan Bartolomé, Espanya, 1983, 99′. VE

La realitzadora segueix recollint comentaris i opinions dels ciutadans i ciutadanes anònims, afegint en aquesta segona part els d’alguns dels principals líders polítics de la transició. Segona part d’un film emblemàtic del documentalisme polític que es va desenvolupar a Espanya entre els anys 1976 i 1980 amb la voluntat de reconstruir la història dels quaranta anys previs. La diversitat dels testimonis, extrets de tots els sectors de la societat, demostra el compromís de la realitzadora per plasmar amb rigor el panorama social i ideològic d’aquells anys; també per tractar aspectes problemàtics, així com conflictes llavors incipients en uns moments políticament molt delicats. Les tensions al País Basc, el moviment obrer, les lluites de les dones, la profunda divisió ideològica entre dretes i esquerres, l’amenaça del feixisme, són aspectes que la realitzadora indaga donant el protagonisme absolut a la ciutadania anònima. Tots aquests elements converteixen el film, integrat per dues parts, en un document imprescindible per entendre la historia recent d’Espanya.

 

*Amb la presència de Cecilia Bartolomé

Panorama fora de lloc

Altra programació de Cinema fora de lloc aquí

10 de juny | 21:45 | Plaça Salvador Seguí 

Margarita y el lobo

Cecilia Bartolomé, Espanya, 1969, 45′. VE

A finals dels anys seixanta, Margarita s’enfronta a un jutge eclesiàstic en el judici de separació matrimonial. El jutge, que defensa que el matrimoni és per a tota la vida, només dictaminarà separació de cos i béns. Al llarg del dia del judici es mostra el que ha estat la vida de la Margarita en els últims anys a través de números musicals que reflecteixen els diferents llops que l’han perseguit. Una comèdia descaradament irreverent.

*Amb la presència de Cecilia Bartolomé