Sara Gómez: Curtmetratges I

Dijous 30 de maig i dissabte 1 de juny

Organitzada juntament amb la Filmoteca de Catalunya

< Retrospectiva a Sara Gómez 2024

Primers curtmetratges realitzats per la cineasta al llarg dels anys seixanta. En ells Sara Gómez aborda la història recent de Cuba i el seu passat colonial, el relat sobre els seus propis orígens i la seva genealogia familiar i qüestions transversals com la importància de la música en la societat cubana.

Iré a Santiago

Sara Gómez, Cuba, 1964, 15’, VE

Amb aquest títol, que remet al poema de García Lorca, Sara Gómez fa una aproximació a la història recent de Cuba a través d’un muntatge on recull moments del passat colonial, de la Revolució i dels conflictes amb els EUA. Amb la proximitat i la llibertat d’una càmera situada a peu de carrer capta imatges significatives de l’impacte del turisme a la ciutat, de la composició multiracial de la població de Santiago de Cuba i de les característiques de la cultura popular cubana.

 

 

Guanabacoa: crónica de mi familia

Sara Gómez, Cuba, 1966, 13’, VE

Gràcies a un conjunt de documents d’arxiu de la seva Guanabacoa natal, fotografies familiars, entrevistes, manipulacions visuals i dramatitzacions, la cineasta construeix un relat sobre els seus orígens i dona veu a dones singulars, com la cosina Berta i la Madrina. La seva indagació autobiogràfica transcendeix el seu cas particular i esdevé representativa de les arrels africanes de moltes famílies cubanes.

 

Y tenemos sabor

Sara Gómez, Cuba, 1967, 30’, VE

El llegat tradicional i el predomini de la música a la societat cubana explicats a través de la descripció dels diferents instruments i de la seva funció a les formacions musicals diverses. El film, que aporta informació molt valuosa sobre el patrimoni i la identitat de la nació, parla també de l’evolució d’aquesta música i recull l’actuació del grup Guapacha.

En la otra isla 

Sara Gómez, Cuba, 1968, 40’, VE

Isla de Pinos és la seu d’una institució dedicada a la reeducació i formació juvenil. A través dels punts de vista de l’alumnat i de membres dels equips pedagògics dona a conèixer la programació i els propòsits d’un projecte que, com una illa dins de l’illa, pretén refundar una societat basada en una nova concepció del compromís individual i col·lectiu.

Contacte de distribució: Ana Isabel (ana.isabel@audiovisuales.icaic.cu)

Filmoteca de Catalunya
Plaça de Salvador Seguí, 1-9. Barcelona
Metro L2, L3 Autobusos 21 / 59 / 88 / 91 / D20 / D50 / H14 / V11 / V13