Sara Gómez: Curtmetratges III

Divendres 31 de maig i dimecres 5 de juny

Organitzada juntament amb la Filmoteca de Catalunya

< Retrospectiva a Sara Gómez 2024

Amb el seu llenguatge cinematogràfic totalment consolidat, la cineasta dedica aquests últims curtmetratges de la seva carrera a abordar el paper de les dones en la societat cubana: des de la seva incorporació al mercat laboral fins a la configuració del sistema sanitari i obstètric pel que fa a les dones.

Mi aporte

Sara Gómez, Cuba, 1972, 33’, VE

Sara Gómez planteja una reflexió àmplia i coral sobre la massiva incorporació de les dones a l’esforç productiu col·lectiu derivat de la Revolució en què posa de manifest el repte de superar el masclisme cubà tradicional. El film consta de dues parts: la primera recull diversos conflictes relacionats amb la coexistència d’homes i dones a les fàbriques, l’absentisme laboral, la conciliació, la situació de les mares monoparentals i les escoles bressol, entre d’altres; la segona documenta el debat d’un grup de dones del sector del tabac en què manifesten la necessitat de replantejar la responsabilitat compartida entre dones i homes pel que fa als treballs domèstics.

 

 

 

Atención prenatal

Sara Gómez, Cuba, 1972, 10’, VE

Amb una clara intenció didàctica i propagandística, aquest documental dona a conèixer els dispositius desplegats per les autoritats sanitàries de cara a millorar la salut obstetrícia. Ofereix informació sobre els nous serveis d’atenció a les dones i orientacions sobre conceptes bàsics per preparar-se per a una experiència positiva de la maternitat.

 

Año uno

Sara Gómez, Cuba, 1972, 10’, VE

El mateix propòsit didàctic i divulgatiu del film precedent es fa evident en aquest documental, que aporta informació clara i útil per a que les dones puguin encarar amb els coneixements adequats el primer any de vida dels infants. També dona a conèixer els recursos públics del nou sistema sanitari relacionats amb l’educació maternal.

Sobre horas extras y trabajo voluntario

Sara Gómez, Cuba, 1973, 9’, VE

El film reflecteix les consideracions i els debats assemblearis sobre l’organització del treball voluntari i la regularització de les hores extres que tenen lloc al XIII Congrés Obrer de la Central de Treballadors de Cuba.

Contacte de distribució: Ana Isabel (ana.isabel@audiovisuales.icaic.cu)

Filmoteca de Catalunya
Plaça de Salvador Seguí, 1-9. Barcelona
Metro L2, L3 Autobusos 21 / 59 / 88 / 91 / D20 / D50 / H14 / V11 / V13