Pioneres del documental llatinoamericà

abril-maig 2016 Amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya    

Tota la programació

Divendres 29 d’abril, 20h

 

Araya

Margot Benacerraf, 1959 Veneçuela, 90’

Rodat a les salines de la península d’Araya (una àrida zona al nord-est de Veneçuela) el film descriu la forma de vida de les famílies que treballaven a les mines de sal, just abans que canviessin els seus mètodes més artesanals i pesats de treball per la mecanització industrial d’aquella zona. Margot Benacerraf captura les tasques dels treballadors i treballadores a les salines amb impactants imatges en blanc i negre que retraten tant el paisatge com els i les protagonistes.

Divendres 6 de maig, 20h – sessió doble

Cosas de mujeres

Rosa Martha Fernández, 1978 Mèxic, 45’

Presentació a càrrec de Rosa Maria Palencia, Doctora en Comunicació Audiovisual. Professora agregada al Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat I de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Aquest documental, produït pel col·lectiu mexicà Cine-Mujer, denuncia el problema de l’avortament clandestí a Mèxic, tot exposant el cas d’una jove estudiant de sociologia que té un embaràs no desitjat i és sotmesa a la humiliació d’un metge clandestí que li practica l’operació. La noia, malalta per la mala cirurgia, és transportada per una amiga a l’Hospital General, on hi troba el testimoni d’altres dones que s’han practicat l’avortament. El film dóna a conèixer també impactants estadístiques sobre morts causades per les operacions realitzades en condicions precàries. Rompiendo el silencio.

Rompiendo el silencio

Rosa Martha Fernández, 1979 Mèxic, 42’

Reflexió sobre les diverses formes de violència sexual: l’exercida per un aparell legal classista, la convivència de la institució eclesiàstica, i el rebuig i la discriminació social i familiar de les víctimes. El documental presenta, alhora, algunes alternatives comunitàries de recolzament a les dones agredides.

Divendres 13 de maig, 20h

Terra para Rose

Tetê Moraes, 1987 Brasil,  84’

Presentació a càrrec de Roberta de Carvalhoinvestigadora en polítiques urbanes y gestora cultural. 

Film que relata la història de Rose, una agricultora que, amb 1.500 famílies més, va participar en la gran ocupació d’una granja a Rio Grande do Sul. El documental aborda la sensible qüestió de la reforma agrària a Brasil, en el període de transició posterior al règim militar, tot descrivint l’aparició del moviment social, el MST (Moviment dels treballadors rurals sense terra).
Lloc: Cinemes Girona Carrer Girona, 175 Preu: 3€