Des de la retrospectiva que vam dedicar a la filmografia d’Ulrike Ottinger l’any 2002, les pel·lícules d’aquesta directora alemanya s’han pogut veure a diferents edicions de la Mostra. Tanquem aquesta 26a edició amb El viatge d’Ottinger, un programa integrat pels tres capítols de la seva última pel·lícula, Chamissos Schatten (L’ombra de Chamisso, 2016), un quadern de viatges cinematogràfic entre Alaska i l’Illa de Bering que la realitzadora ens presentarà de primera mà el dia 8 de desembre.

Juxtaposant pintura, fotografia, etnologia, lingüística o sastreria, el cinema d’Ottinger enuncia l’exclusió, el ritual, la diferència o el misteri des d’instàncies noves, allunyant-nos de les comoditats de les gramàtiques conegudes (com podrien ser el cinema underground, el queer o l’avantguarda). Acceptar el joc implica, doncs, endinsar-se en els imaginaris i les realitats de civilitzacions remotes fins a arribar a “països de les meravelles desconeguts” on deixar-se emportar, on establir un diàleg amb les persones que els han explorat prèviament. I els poder suggestiu dels viatges que aquesta artista ens proposa és capaç de fer que l’absència de paràmetres i llocs comuns deixi de ser important i que aquesta la prenguin altres elements.

Chamissos Schatten es podrà veure els dies 8, 9, 15 i 16 de desembre la Filmoteca de Catalunya.

Programa organitzat amb la Filmoteca de Catalunya i la col·laboració d’H10 Hotels.